Nieuw materiaal geeft bijzonder lang licht

Wetenschappers hebben een materiaal ontwikkeld dat na één uur aan zonlicht te zijn blootgesteld, twee weken licht kan geven.

Het materiaal geeft geen gewoon licht, maar nabij-infraroodlicht. Het licht ervan is dus enkel te zien met speciale apparatuur.

Nieuw
Materiaal dat zulk licht afgeeft, is niet nieuw. Wat wel nieuw is, is dat het na zo´n korte blootstelling aan zonlicht zolang licht kan geven. Normaal gesproken geeft het materiaal binnen enkele milliseconden al het nabij-infraroodlicht af. Maar de onderzoekers steken daar een stokje voor. Ze creëerden een soort doolhof waar het licht doorheen moet. Hierdoor duurt het langer voor het materiaal al het licht afgeeft.

WIST U DAT?

…onlangs een materiaal ontwikkeld is dat 99 procent van het licht kan absorberen?

Opladen
Het mooie aan het materiaal is dat het ook nog niet eens in het volle zonlicht hoeft ‘op te laden’. Het kan ook in de schaduw en zelfs onderwater licht verzamelen.

Leger
Onderzoeker Zhengwei Pan en zijn collega’s beschrijven het bijzondere materiaal in het blad Nature Materials. Ze zijn ervan overtuigd dat het materiaal de mensheid op tal van manieren dienen kan. In eerste instantie denken de onderzoekers vooral aan militaire toepassingen. Zo kan het materiaal in verf worden gestopt. Militairen kunnen dan gebouwen met deze verf markeren en zo weten mensen met apparatuur die nabij-infraroodlicht zichtbaar maakt welk gebouw ‘verdacht’ of juist ‘veilig’ is. Maar er zijn meer mogelijkheden. Nanodeeltjes van het materiaal zouden ook kunnen worden aangepast zodat ze zich aan kanker binden en de ziekte gemakkelijker opgespoord kan worden.

Ten slotte kunnen ook ontwikkelaars van zonnepanelen iets van dit onderzoek leren. Want deze onderzoekers kunnen zonlicht wel heel goed verzamelen en langdurig opslaan. Twee vaardigheden die veel zonnepanelen nog niet onder de knie hebben.

Bronmateriaal

"Long-lasting all-weather night-vision material unveiled" - BBC.co.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Marcos T. Hernandez (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd