Nieuw model kan aardbeving op korte termijn voorspellen

aardbeving

Handig! Wetenschappers kunnen ons nu voorspellen wanneer wij ons in veiligheid moeten brengen als een aardbeving verwacht wordt. Dit was tot voor kort onmogelijk. Een internationaal team van onderzoekers is er nu in geslaagd om locatie, het tijdstip en de naschokken van een beving in de nabije toekomst te voorspellen.

De wetenschappers ontwikkelden een mesoscopisch model waarmee de vorming van granulaire clusters op het raakvlak van aardplaten beschreven en gemeten kan worden. “Verrassend genoeg kunnen uit deze mesoscopische theorie ook de bestaande fenomenologische aardbevingswetten, zoals de beroemde Gutenberg-Richter-wet, worden afgeleid,” aldus Peter Sloot, hoogleraar Computational Science aan de Universiteit van Amsterdam.

Sloot vervolgt: “Aardbevingen zijn te zien als kritische overgangen in de toestand van de lithosfeer. De spanning die ontstaat door de schuivende tectonische platen levert een instabiel (ver uit evenwicht), dynamisch systeem op. Door integratie van de tijdsintervallen van de voorschokken en van de niet-lineaire energiesignatuur in ons mesoscopisch model lijken wij in staat aardbevingen van magnitude 6 en groter enkele dagen tot weken van te voren te voorspellen”.

De onderzoekers hebben een aantal aardbevingen bestudeerd, zoals de Kobe in Japan (1995) met een sterkte van 7,2 en de Chi-Chi aardbeving in Taiwan (1997). Uit deze onderzoeken bleek nu dat de wetenschappers een paar weken tot maanden van te voren de aardbevingen konden voorspellen. Niet alleen konden zij nu de aardbeving voorspellen, maar ook het aantal en de sterkte van de naschokken.
“Vreemd genoeg lijkt de onderliggende theorie heel veel op die waarmee groepsvorming en dissociatie in terroristische en rebellerende groepen kan worden beschreven. In beide theorieën wordt de dynamica enerzijds gedreven door de wens een zo groot mogelijk netwerk te hebben om slagvaardig te zijn en anderzijds door de behoefte aan een zo klein mogelijk netwerk om de ontdekkingskans te minimaliseren,” aldus Sloot.

Bronmateriaal

"Nieuw model voorspelt aardbeving op korte termijn" - UVA.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Richard Walker (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd