Nieuw motje heeft prima wijnsmaak

Wetenschappers hebben in Italiaanse wijngaarden een nieuwe soort mot ontdekt. En het beestje weet wel wat lekker is…

De mot werd al in 2006 waargenomen. Het beestje komt veelvuldig in Italiaanse wijngaarden voor en doet zich tegoed aan de bladeren van de wijnstok. De Italianen slaagden er maar niet in om het beestje te identificeren. Uiteindelijk haalden ze er taxonomen uit de VS en Nederland bij om het mysterie op te lossen. Nederland werd vertegenwoordigd door Erik van Nieukerken van Naturalis.

Nieuwe soort
Een slimme zet, want inmiddels is het hele gezelschap er in geslaagd om het motje te identificeren. En het blijkt om een geheel nieuwe soort te gaan, zo schrijven de onderzoekers in het blad ZooKeys. De onderzoekers hebben de nieuwe soort de naam Antispila oinophylla gegeven. De soort maakt deel uit van het geslacht Antispila: ook in Nederland komen motjes van dit geslacht voor.

De sporen die een mot op de bladeren achterlaat. Foto: NCB Naturalis.
Goede smaak
De mot heeft een spanwijdte van ongeveer een halve centimeter. Het lijfje is zwart, maar op de kop en vleugels heeft de mot zilveren vlekjes. De mot eet van de bladeren van de wijnstok. En de mot heeft een goede smaak. Het beestje eet het liefst bladeren van de Chardonnay-, Cabernet Sauvignon- en Muscat-druiven. Wanneer het buikje vol zit, verpopt de mot zich.

De nieuwe soort mot komt van oorsprong voor in Noord-Amerika. Het is niet helemaal duidelijk hoe deze in Italië terecht is gekomen. Mogelijk zijn motjes als verstekelingen op een schip of vliegtuig naar Europa gebracht. Het is best mogelijk dat de motjes wanneer hun aantallen verder groeien voor grote problemen gaan zorgen. Ze kunnen wijnboeren een hoop ellende bezorgen. Maar nu bekend is om welke soort het gaat en hoe deze soort zich gedraagt, kan er worden nagedacht over een manier om deze motten te bestrijden. Een mogelijke oplossing zijn parasitaire wespen. Deze kunnen ervoor zorgen dat de aantallen van de mot rap teruglopen.

Bronmateriaal

"Invasieve mineermot in Italiaanse wijngaarden blijkt nieuwe soort" - Naturalis.nl
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van NCB Naturalis.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd