Nieuw onderzoek kan griepprik wel eens overbodig maken

griep

Door de werking van een enzym te onderdrukken kan ons lijf wellicht eigenhandig voorkomen dat we griep krijgen.

In onze cellen bevindt zich een eiwit dat tal van verschillende varianten van het griepvirus kan bestrijden. Het gaat om het eiwit IFITM3. Wanneer je de griep krijgt, gaat je lichaam meer van dit eiwit aanmaken. Het eiwit beperkt vervolgens de ernst van de infectie doordat het voorkomt dat het virus zich kan verspreiden en kopieën van zichzelf kan maken.

Preventief
Een fantastisch eiwit dus. Maar op dit moment pakt het eiwit het griepvirus pas aan op het moment dat het virus reeds heeft toegeslagen. Zou het niet fantastisch zijn als dit eiwit al in actie komt voor het griepvirus toeslaat en zo voorkomt dat het virus toe kan slaan? Onderzoekers zien wel wat in dat scenario. Er is echter één probleem: doorgaans gaat IFITM3 maar kort mee. Zodra een cel het niet langer nodig vindt een virus te bestrijden, wordt het eiwit afgebroken. Het enzym NEDD4 speelt hierbij een belangrijke rol: het zorgt ervoor dat IFITM3 wordt opgeruimd.

WIST JE DAT…

Bescherming tegen griep
Wat hebben onderzoekers nu gedaan? Tijdens experimenten met muizen en menselijke longcellen zorgden ze ervoor dat NEDD4 IFITM3 niet kon opruimen. Het leidde tot een opeenstapeling van IFITM3 in cellen en maakte de cellen veel beter bestand tegen griepvirussen.

“Dit is een enorme ontdekking: dat je geen infectie nodig hebt om de hoeveelheid IFITM3 te verhogen,” vertelt onderzoeker Jacob Yount. “De hoeveelheid IFITM3 die van nature in cellen aanwezig is, is afdoende om een virus tegen te houden als je afrekent met NEDD4.” Hoe en wanneer we precies af moeten rekenen met NEDD4 is nog niet helemaal duidelijk. Embryo’s van muizen kunnen niet overleven zonder het enzym, wat suggereert dat het van cruciaal belang is voor de ontwikkeling van de foetus. Maar op latere leeftijd lijkt afrekenen met het enzym geen gezondheidsproblemen met zich mee te brengen. Momenteel zoeken onderzoekers dan ook uit welke effecten het onderdrukken van NEDD4 op volwassen muizen heeft.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd