Nieuw record: zonnecel bereikt efficiëntie van 44 procent

zonnepaneelzonnecel

Amerikaanse wetenschappers van het National Renewable Energy laboratorium zijn erin geslaagd om de meest efficiënte zonnecellen te ontwikkelen. De cellen zetten 44 procent van de energie in zonlicht om in elektrische energie. Een record!

De SJ3-zonnecellen bestaan uit drie lagen. Vooral de onderste laag is bijzonder. Deze laag wordt gevormd door het element gallium met een verdunde nitride-legering. Andere efficiënte zonnepanelen hebben vaak een onderste laag van germanium.

De SJ3-zonnecellen halen het maximale uit de verschillende golflengten van licht, maar toch blijven de onderzoekers finetunen. De wetenschappers denken dat de SJ3-zonnecellen in de toekomst een efficiëntie van hoger dan 50 procent halen.

Efficiëntie
Hoewel de ontwikkeling van dit superefficiënte zonnepaneel een fantastische prestatie is, duurt het nog wel even voordat we deze panelen op de daken van onze huizen kunnen plaatsen. Iets minder efficiënte zonnepanelen met een efficiëntie van zeven tot twintig procent zijn namelijk véél goedkoper. Voor de gewone consument is de investering in goedkopere zonnepanelen sneller terugverdiend.

Wanneer is een superefficiënte zonnepaneel dan wél interessant? Wanneer er grootschalig zonne-energie wordt gewonnen. In dat geval moeten er spiegels gebruikt worden om de lichtintensiteit op zonnecellen te verhogen, waardoor er meer energie uit zonnecellen gehaald kan worden. Doordat de lichtintensiteit stijgt, wordt het zonnepaneel warmer en moet het paneel ook gekoeld worden.

Toekomst
Wetenschappers werken voortdurend aan het perfectioneren van (goedkope) zonnepanelen. Hierdoor neemt het rendement van zonnepanelen toe, waardoor het naar de toekomst toe interessanter wordt om zonne-energie vaker toe te passen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd