Nieuw ruimtevaartuig springt van komeet naar komeet

harpoen

Wetenschappers van NASA’s Jet Propulsion laboratorium hebben een manier gevonden om een ruimtevaartuig van komeet naar komeet te laten springen. De methode werkt ook om verschillende kleine planetoïden te bezoeken.

De zogenoemde Comet Hitchhiker maakt geen gebruik van raketmotoren, maar van een vislijn. Het ruimtevaartuig werpt zijn harpoen uit en slaat hiermee kleine hemellichamen – zoals kometen en planetoïden – aan de haak. Vervolgens landt het ruimtevaartuig door aan de lijn te trekken.

Wanneer het ruimtevaartuig een ander object wil bezoeken, laat de Comet Hitchhiker zijn ‘vislijn’ vieren. “Op die manier kan dit ruimtevaartuig van hemellichaam naar hemellichaam ‘liften’ en zo vijf tot tien objecten in de asteroïdengordel of Kuipergordel bezoeken”, vertelt hoofdonderzoeker Masahiro Ono.

Een ander voordeel is dat er geen brandstof nodig is om te landen of op te stijgen. “Het ruimtevaartuig verzamelt namelijk kinetische energie”, aldus Ono.

Zylon of Kevlar
Er zijn ook uitdagingen. De lijn moet hittebestendig zijn en tevens enorme krachten aan kunnen zonder te breken. Materialen als Zylon en Kevlar zijn perfect, want deze materialen kunnen een snelheidsverandering tot 1,5 kilometer per seconde aan. Uiteraard zal de Comet Hitchhiker niet met zo’n hoge snelheiden landen, want dan crasht het ruimtevaartuig op de komeet.

Lange lijn
Een andere uitdaging is dat de lijn 100 tot 1000 kilometer lang moet zijn, anders werkt de manoeuvre niet. Daarnaast moet de lijn in staat zijn om kleine meteorieten te ontwijken, anders bestaat er een kans dat de lijn breekt.

Wat denk jij?
Hoe denk jij over deze nieuwe techniek? Lijkt het je de moeite waard om eens te proberen of is het geldverspilling? Reageer onder dit artikel!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd