Nieuw systeem weet waar fruit vandaan komt

Dankzij een nieuw systeem van het bedrijf NEC weten we in de toekomst precies waar een appel vandaan komt. NEC noemt de techniek ‘fruitherkenning’. Gebruikers kunnen een telefoon met een camera richten op een stuk fruit en krijgen allerlei interessante gegevens te zien, zoals wat voor fruit het is (bijv. een meloen), uit welk gebied de meloen komt en hoe oud fruit is.

De techniek werkt eigenlijk vrij makkelijk. Een Spaanse leverancier van fruit maakt foto’s van een aantal appels en verscheept ze naar Nederland. Wanneer een consument een foto van de appel maakt, dan herkent het systeem het object. De appel is immers eerder gefotografeerd in Spanje. Het systeem maakt gebruik van allerlei technieken om fruit te herkennen, zoals vingerafdrukherkenning en gezichtsherkenning. De kleuren en rimpels van één stuk fruit zijn zo uniek, dat het systeem een appel gemakkelijk herkent.

Natuurlijk voerden de onderzoekers een test uit met 1.800 meloenen uit de Andes. De meloenen werden eerst één voor één gefotografeerd. Later scanden de onderzoekers de meloenen. Het systeem was in staat om met een nauwkeurigheid van meer dan 99,9% de afkomst te geven. Volgens de onderzoekers bedraagt het foutenpercentage een op een miljoen.

Bewustwording
Leuk zo’n techniek, maar wat kunnen wij ermee? Ten eerste is het leerzaam voor kinderen om te weten waar fruit vandaan komt. Vooral in de stad denken steeds meer kinderen dat fruit en melk in een fabriek worden geproduceerd. Een applicatie om fruit te scannen draagt bij aan bewustwording dat fruit aan bomen, struiken of planten groeit.

Supermarkten
Daarnaast is het systeem interessant voor supermarkten. Is de kwaliteit van fruit matig? Even fotograferen en een supermarktmanager weet precies welk land hij moet ontwijken.

Verkrijgbaarheid
Het systeem is over enkele jaren commercieel verkrijgbaar. Of er moet iets bijzonders gebeuren – bijvoorbeeld een grote investering door een fruitbedrijf of supermarktketen – waardoor het systeem versneld wordt ingevoerd.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd