Nieuw tijdperk in de astronomie: eerste neutrino’s van buiten ons zonnestelsel gedetecteerd

neutrino

Voor het eerst hebben wetenschappers energierijke neutrino’s ontdekt die van buiten ons zonnestelsel afkomstig zijn. Ze gebruikten daarvoor een speciale telescoop die zich op meer dan 1,5 kilometer diepte in het Antarctisch ijs bevindt.

“Dit is de eerste indicatie van energierijke neutrino’s die afkomstig zijn van buiten ons zonnestelsel,” merkt onderzoeker Francis Halzen op. “Dit is het begin van een nieuw tijdperk in de astronomie.”

Op de foto

Op de foto hierboven ziet u de meest energierijke neutrino die de onderzoekers gedetecteerd hebben. Ze hebben deze de naam ‘Ernie’ gegeven. De op één na meest energierijke neutrino heet ‘Bert’.

Neutrino’s zijn bijzondere deeltjes die zich razendsnel verplaatsen en slechts zelden de interactie met materie aangaan, aangezien ze geen elektrische lading hebben. Elke seconde bewegen miljarden neutrino’s zich door planeten, de muren van onze huizen en zelfs onze lichamen heen. De meeste neutrino’s die door onze aarde bewegen, zijn afkomstig van de zon of onze atmosfeer. Een stuk zeldzamer zijn de neutrino’s die afkomstig zijn van buiten ons zonnestelsel. Toch willen onderzoekers die neutrino’s dolgraag detecteren. Wetenschappers denken namelijk dat deze neutrino’s ons meer kunnen vertellen over de objecten waaruit ze voortkomen: onder meer supernova’s en zwarte gaten.

En nu is het voor het eerst dus gelukt om neutrino’s van buiten ons zonnestelsel te detecteren. Onduidelijk is nog waar de neutrino’s precies vandaan komen, maar dat hopen de onderzoekers in de toekomst te achterhalen. Om dat te doen, moeten eerst echter nog veel meer neutrino’s van buiten ons zonnestelsel worden opgespoord.

Bronmateriaal

"A cosmic advance" - Udel.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door IceCube Collaboration.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd