Nieuw toilet verbruikt geen water en produceert energie

Het toilet heeft geen water of externe energiebron nodig en kan heel wat problemen in ontwikkelingslanden oplossen.

In ontwikkelingslanden bezitten doorgaans maar weinig gezinnen een toilet in huis. Dat komt mede doordat in de meeste huizen geen stromend water, noch een riool voorhanden is. Noodgedwongen ontdoen mensen zich buiten van hun uitwerpselen, die vaak gewoon blijven liggen en voor gezondheidsproblemen kunnen zorgen.

Toilet
Hoe kunnen we dat probleem oplossen? Dat is een vraag waar onderzoekers van Cranfield University zich de laatste drie jaar over gebogen hebben. En het resultaat is een toilet dat speciaal voor gebruik in ontwikkelingslanden is gemaakt. Het toilet verbruikt geen water, heeft geen externe energiebron nodig om de uitwerpselen te verwerken en haalt uit de uitwerpselen en urine energie en water.

Geen stank
Zodra je gebruik hebt gemaakt van het toilet, doe je het deksel dicht. Daarop draait de bodem waarop de uitwerpselen en urine rust, een slag en vallen de uitwerpselen in een ruimte onder in het toilet. Doordat de uitwerpselen direct uit de wc-pot verwijderd worden, wordt voorkomen dat het toilet gaat stinken.

Zo steekt het toilet in elkaar. Afbeelding: The Nano Membrane Toilet.
Zo steekt het toilet in elkaar. Afbeelding: The Nano Membrane Toilet.
Energie, water en as
De uitwerpselen en urine bevinden zich ondertussen in een ruimte onder de wc-pot. Een speciaal membraan scheidt waterdamp van de rest van de uitwerpselen. Tijdens dit proces wordt het water van ziektekiemen ontdaan, zodat uiteindelijk – nadat het water gecondenseerd is – schoon water overblijft. Nu zijn in de ruimte onder de toiletpot alleen nog uitwerpselen achtergebleven. Die worden met behulp van een Archimedische schroefpomp naar een tweede kamer geloodst en daar verbrand. Daarbij ontstaat as (wat gebruikt kan worden om landbouwgrond te bemesten) en energie. De energie maakt het toilet zelfvoorzienend en kan gebruikt worden tijdens het proces waarbij waterdamp door de membranen wordt geloodst. Maar de onderzoekers verwachten dat er daarna nog voldoende energie overblijft om kleine elektrische apparaten – bijvoorbeeld een mobiele telefoon – op te laden.

Dit filmpje is al wat ouder (2014), maar geeft een goed beeld van de ideeën die onderzoekers toen over het toilet hadden. Het toilet dat ze uiteindelijk ontwikkeld hebben, werkt in grove lijnen op dezelfde manier.

Het toilet kan door tot tien mensen gebruikt worden en is goedkoop. Dit jaar zal het toilet getest worden in Afrika. De onderzoekers hopen dat het toilet uiteindelijk het leven van miljoenen mensen verbetert en veiliger maakt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd