Nieuw wapen in strijd tegen depressie: gentherapie

Wetenschappers hebben een nieuwe behandeling voor depressies ontwikkeld. Ze injecteerden het gen p11 direct in het brein. De methode is bij muizen al effectief gebleken en zou na nader onderzoek ook mensen van depressies kunnen verlossen. Het is voor het eerst dat een psychische aandoening met gentherapie wordt aangepakt.

Het gen p11 is nodig om zenuwcellen in de gelegenheid te stellen te reageren op de neurotransmitter serotonine (onder meer betrokken bij stemming en emotie). Wanneer mensen het gen p11 missen kan dat leiden tot depressies.

WIST U DAT…

Om te testen of gentherapie helpt, verzamelden Michael Kaplitt en zijn collega’s een aantal muizen zonder p11. De dieren waren depressief en minder vitaal. De onderzoekers injecteerden vervolgens een virus met daarin p11 in de nucleus accumbens (aanliggende kern). In dit deel van het brein manifesteert een gebrek aan p11 zich als een depressie. De resultaten zijn bijzonder hoopgevend: de muizen zijn na de injectie niet langer depressief.

Het lijkt misschien wat drastisch om deze methode ook op mensen toe te passen, maar de wetenschap is er klaar voor. Een soortgelijke procedure om de ziekte van Parkinson aan te pakken, is al ontwikkeld. En deze aanpak van depressies wordt op dit moment op primaten getest. Zo werken de onderzoekers naar tests met mensen toe. En dat gaat snel, zo onderstreept Kaplitt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd