Nieuw zonnepaneel kan ook dienst doen als touchscreen

perovskiet

Wetenschappers hebben een zonnecel ontwikkeld die twee functies heeft. Overdag vangt deze licht op. En als het donker wordt, geeft deze licht af. Het nieuwe materiaal kan wel eens leiden tot de ontwikkeling van touchscreens die eveneens dienst doen als zonnepanelen.

Onderzoekers van de Nanyang Technische Universiteit ontdekten het materiaal eigenlijk per ongeluk. Ze maakten zonnecellen van het materiaal perovskiet. Vervolgens vroeg één van de onderzoekers aan een collega om er eens met een laser op te schijnen. De zonnecel begon daarop te gloeien.

Perovskiet

Tegenwoordig worden de meeste zonnepanelen gemaakt van silicium. Maar in de toekomst lijkt perovskiet een veelbelovend basismateriaal voor deze zonnepanelen te zijn. Het materiaal is een stuk goedkoper.

En dat is verrassend. De meeste zonnecellen zijn namelijk uitstekend in staat om licht te absorberen, maar kunnen heel moeilijk licht genereren. “Wat wij ontdekt hebben, is dat dit kwalitatieve materiaal lichtdeeltjes kan vangen en om kan zetten in energie en vice versa,” legt onderzoeker Sum Tze Chien uit. “Door de samenstelling van het materiaal aan te passen, kunnen we ervoor zorgen dat het een breed scala aan kleuren uitstraalt, waarmee het ook heel geschikt is voor een apparaat dat licht afgeeft, bijvoorbeeld een display.”

In de toekomst kan het materiaal bijvoorbeeld gebruikt worden in winkelcentra. Overdag wekken de zonnepanelen energie op. En zodra het donker wordt, veranderen ze in schermen die licht geven en waarop bijvoorbeeld advertenties kunnen worden weergegeven. Maar de onderzoekers denken ook aan iets kleinere toepassingen. Zo zou het materiaal gebruikt kunnen worden om touchscreens voor telefoons van te maken. Wanneer uw telefoon leeg dreigt te raken, hoeft u deze alleen maar even in de zon te leggen om op te laden.

Bronmateriaal

" NTU scientists discover material that can be solar cell by day, light panel by night" - NTU.edu.sg
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van NTU.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd