Nieuw zwart materiaal absorbeert 99 procent van het licht

Wetenschappers hebben een nieuw zwart materiaal gemaakt, dat 99 procent van al het ultraviolette, zichtbare en infrarode licht absorbeert. Een unicum!

Het nieuwe materiaal bestaat uit koolstof nanobuizen. Wetenschappers kunnen dit nanomateriaal gebruiken om bijvoorbeeld ruimtetelescopen te verbeteren.

De koolstof nanobuizen van het gitzwarte materiaal zorgen ervoor dat lichtdeeltjes worden opgesloten. Van dichtbij lijkt het zwarte materiaal op een shag tapijt (zie foto rechts). Zodra licht het oppervlak van het zwarte ‘tapijt’ bereikt, dan slagen de lichtdeeltjes er niet in om de weg naar buiten te vinden. Het gevolg: het materiaal is niet zichtbaar.

Er zijn al aardig wat andere metamaterialen en nanomaterialen bekend, die ook heel veel licht absorberen. Toch is dit nieuwe materiaal extra bijzonder, omdat het redelijk makkelijk gefabriceerd kan worden. Daarnaast absorbeert het nieuwe materiaal licht in vrijwel alle golflengten.

Volgens NASA is de zwarte substantie efficiënter en effectiever dan zwarte verf. Zwarte verf absorbeert ongeveer 90 procent van het licht. In de ruimte is zwarte verf minder effectief, omdat de verflaag dan een zilveren glans krijgt. Daarnaast houdt het nieuwe materiaal telescopen lekker koel. Hoe zwarter het materiaal, hoe meer hitte er wordt afgestoten. Ideaal voor hittegevoelige instrumenten, zoals infrarode sensoren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd