Nieuwe aapsoort niest als het regent

Wetenschappers hebben in Myanmar een nieuwe aapsoort ontdekt. Heel lastig was die zoektocht niet: de aap laat met name wanneer het regent van zich horen door te niesen. De neus van het dier staat ver omhoog, zodat een nies heel luidruchtig wordt. De aap heeft de naam Rhinopithecus strykeri gekregen. De studie is verschenen in het Amerikaanse Journal of Primatology.

De bijzondere aap is zo’n 55 centimeter lang en heeft een 78 centimeter lange staart. Zijn vacht is zwart, maar de punten van de oren zijn wit. Ook hebben de dieren een witte ‘baard’. Het gezicht van de apen is niet behaard en rozig.

Niesen
Tijdens de regen krijgen de dieren vanwege hun bijzondere neus gemakkelijk water binnen en dat zorgt ervoor dat ze moeten niesen. Volgens lokale jagers zitten de dieren op druilerige dagen vaak met hun hoofd tussen de knieën om te voorkomen dat het water op hun gezicht komt.

Bedreigd
De apen leven in de bergen en worden van andere aapsoorten gescheiden door twee rivieren. Hun leefgebied is mogelijk niet veel groter dan 270 vierkante kilometer en in totaal leven er waarschijnlijk hooguit 330 apen. Dat maakt de aap tot een kritiek bedreigde diersoort. Houthakkers en de plannen om een dam in het bergachtige gebied aan te leggen, doen daar geen goed aan.

De onderzoekers werkten in Myanmar aan een studie naar gibbons toen de lokale bevolking hen vertelde over een andere interessante aap. Het dier zou een enorme lip en een rare neus hebben. De onderzoekers vermoedden op basis van die beschrijvingen dat de mensen het hadden over een bedreigde soort die enkel in China en Vietnam voorkomt. Desalniettemin besloten ze het uit te zoeken. Een aantal jagers kon de wetenschappers van schedels en huiden voorzien. Na een grondig onderzoek concludeerden de onderzoekers dat het om een nieuwe soort gaat.

Dit is een reconstructie van de nieuwe aapsoort. De afbeelding is gebaseerd op soortgelijke aapsoorten en de schedels en huiden die de lokale bewoners aanleverden. Afbeelding: Dr. Thomas Geissmann

Een artistieke impressie van de nieuwe soort. Afbeelding: Martin Aveling / Fauna & Flora International

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd