Nieuwe aapsoort voor het eerst gefotografeerd

Voor het eerst zijn onderzoekers erin geslaagd om beelden van een al in 2010 ontdekte aap te maken.

In oktober 2010 meldden wetenschappers dat ze in Myanmar een nieuwe soort aap hadden ontdekt. Persberichten gingen vergezeld door reconstructies van hoe het dier er ongeveer uit zou moeten zien. Want wat was het geval? De aap was nog nooit levend waargenomen.

Foto: FFI / BANCA / PRCF.
Onderzoek
De wetenschappers ontdekten de nieuwe soort namelijk aan de hand van schedels en een vacht die jagers hadden bewaard. Op basis van die bewijsstukken werden reconstructies gemaakt. De nieuwe aap kreeg de naam Rhinopithecus strykeri en moest er best bijzonder uitzien. Het beest was zwart met een witte baard en had een bijzondere neus: eigenlijk gewoon twee gaatjes. Tijdens de regen loopt regenwater heel gemakkelijk in die gaatjes, vandaar dat de dieren dan vaak moeten niezen, zo ging het verhaal.

Foto’s
En nu, meer dan een jaar na de ontdekking, zijn dan eindelijk de eerste foto’s van de nieuwe soort gemaakt, zo meldt Fauna & Flora International. Onderzoekers zetten camera’s neer in de bergen van Myanmar en hoopten natuurlijk een glimp van de dieren op te vangen. En ze hadden geluk! De foto’s laten zien dat de onderzoekers er met hun reconstructies uit 2010 niet heel ver naast zaten.

WIST U DAT…

…gemixte embryo’s onlangs drie gezonde aapjes opleverden?

Moeders
Op de foto’s zijn de apen duidelijk te zien. Extra blij zijn de onderzoekers met kiekjes waarop moederapen met jongen te zien zijn. Al direct na de ontdekking van de nieuwe soort werd namelijk duidelijk dat deze bedreigd werd. Het is daarom goed om te zien dat er ondanks die status nog steeds jongen ter wereld komen.

Aan de hand van de foto’s kunnen onderzoekers ook meer te weten komen over het leefgebied en het gedrag van de aap. En dat is weer informatie die gebruikt kan worden om de soort te redden.

Bronmateriaal

"First images of newly discovered primate" - Fauna-flora.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door FFI / BANCA / PRCF.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd