Nieuwe animatie brengt avonturen van Philae in beeld

philae

Hoe ziet twee uur tuimelen over een komeet eruit? Een nieuwe animatie van ESA laat niets aan de verbeelding over.

Het was vorige week – 12 november – precies een jaar geleden dat kometenlander Philae voet op komeet 67P/C-G zette. Dat ging niet helemaal zoals gepland: de lander tuimelde enige tijd over het oppervlak van de komeet om vervolgens te landen op een bijzonder ongeschikte landingsplek.

Animatie
Na 12 november was er vrij lang onduidelijkheid over wat Philae nu precies allemaal had meegemaakt en waar de lander exact was neergekomen. In de weken en maanden die volgden, kregen we een steeds beter beeld van het lot van de onfortuinlijke lander. En op basis van al die informatie heeft ESA nu een animatie gemaakt waarop te zien is wat Philae allemaal overkwam kort nadat deze zich had losgemaakt van ‘moederschip’ Rosetta.

Dag, Agilkia!
Te zien is hoe de lander zo’n twee uur over het oppervlak van de komeet tuimelt en steeds verder van de oorspronkelijke landingsplek – Agilkia – verwijderd raakt om uiteindelijk te landen in de schaduw van een klif. Wat er daarna gebeurde, weten we allemaal. De lander werkte een uurtje of zestig. Daarna was de energie op en omdat de lander in de schaduw vertoefde kon deze ook geen zonne-energie opwekken en opslaan. Pas vele maanden later, in de zomer van 2015, werd er weer contact gelegd met de lander. Maar ook dat was maar van korte duur.

Recent gaven onderzoekers aan optimistisch te zijn nog eens contact te kunnen krijgen met de lander. Dat zou dan echter wel voor het einde van dit jaar moeten gebeuren.

Bronmateriaal

"Reconstructing Philae's flight across the comet" - ESA.int
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door ESA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd