Nieuwe atoomklok is Pietje Precies

Wetenschappers stellen een nieuwe atoomklok voor die bijna honderd keer zo precies is als de huidige atoomklokken.

De atoomklokken die nu worden gebruikt, stellen de tijd met behulp van elektronen vast. “Atoomklokken gebruiken de elektronen die in een atoom cirkelen als slinger,” legt onderzoeker Victor Flambaum uit. Deze klokken zijn best precies, maar één keer in de dertig miljoen jaar hebben ze toch met een afwijking van ongeveer één seconde te maken.

Kan beter
Dat moet beter kunnen, zo stellen onderzoekers. En daarom komen ze met een nieuw idee. Een atoomklok die de tijd vaststelt op basis van een neutron die in een atoomkern cirkelt. De resulterende atoomklok zou uitzonderlijk precies zijn. In veertien miljard jaar (de leeftijd van het universum) zou de klok er nog geen 1/20 van een seconde naast komen te zitten. Daarmee is de klok bijna honderd keer preciezer dan de huidige atoomklokken.

Invloed
“Wij hebben aangetoond dat het met behulp van lasers mogelijk is om de elektronen op een heel specifieke manier te oriënteren, zodat men de neutronen van een atoomkern als slinger kan gebruiken,” legt Flambaum uit. Doordat de neutron zich heel dicht bij de kern bevindt, wordt deze vrijwel niet door invloeden van buitenaf aangetast. Elektronen worden veel gemakkelijker beïnvloed, zo concluderen de onderzoekers in het blad Physical Review Letters.

De preciezere klok kan voor tal van doeleinden worden gebruikt. Bijvoorbeeld om tijdens wetenschappelijke experimenten nog preciezere metingen te kunnen doen. Atoomklokken worden ook ingezet aan boord van GPS-satellieten. Een preciezere atoomklok kan dus ook GPS-systemen perfectioneren.

Bronmateriaal

"Nuclear clock may keep time with the Universe" - UNSW.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Adrien Facélina (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd