Nieuwe beelden van Ceres zijn raadselachtig

ceres

Dawn moet nog bij Ceres arriveren, maar verandert onze kijk op de dwergplaneet nu al. Op nieuwe beelden van Ceres – de scherpste ooit gemaakt – zijn tal van kraters en opnieuw mysterieuze heldere vlekken te zien.

Naarmate ruimtesonde Dawn dichter bij Ceres in de buurt komt, krijgen we een steeds beter beeld van hoe de dwergplaneet eruit ziet. Je zou verwachten dat we zo geleidelijk aan wijzer worden. Maar tot op heden levert een close-up van Ceres meer vragen dan antwoorden op. “We hadden wel verrassingen verwacht,” vertelt onderzoeker Chris Russell. “Maar we hadden geen raadsels verwacht.”

Raadsels
En raadsels: die zijn er volop. En naarmate Dawn dichter bij Ceres in de buurt komt, nemen ze alleen maar in aantal toe. Zo heeft Dawn vorige week opnieuw prachtige foto’s van de dwergplaneet gemaakt. Het zijn de meest gedetailleerde foto’s die we van Ceres hebben. En onderzoekers begrijpen er weinig van. Op de beelden is duidelijk te zien dat het oppervlak van Ceres tal van kraters telt. En ook de heldere vlekken die op eerdere beelden van Ceres werden gespot, duiken weer op.

Meer weten?

Meer weten over de fascinerende Dawn-missie? Klik hier!

Veel kraters
Aangenomen werd dat Ceres een rotsachtige kern en een ijzige mantel heeft. Maar de vele kraters die we nu zien, suggereren voorzichtig dat het oppervlak van de dwergplaneet rotsachtig is. En de heldere vlekken? Dat zijn duidelijk plekken waar meer zonlicht gereflecteerd wordt. Maar hoe dat komt? Onderzoekers hebben geen idee.

En dus blijven we noodgedwongen reikhalzend uitzien naar 6 maart. Dan zal Dawn zijn plekje in een baan rond Ceres innemen en nog betere foto’s af gaan leveren. Hopelijk krijgen we dan eindelijk antwoorden.

De beelden die Dawn vorige week van Ceres maakte. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA.
De beelden die Dawn vorige week van Ceres maakte. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA.

Bronmateriaal

"Dawn Captures Sharper Images of Ceres" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd