Nieuwe coating maakt van de zon uw schoonmaakster

Stelt u zich eens voor: de zon breekt door en even later is uw gehele tuinmeubelset weer brandschoon. Gereinigd door de zon. Het kan echt, zo tonen Duitse wetenschappers nu aan.

Plastic tuinmeubels zijn bijzonder lastig schoon te maken. Na een tijdje in de schaduw te hebben gestaan, verzamelen zich algen en mossen, bacteriën en soms zelfs schimmels op bijvoorbeeld de armleuningen. En zie de meubels dan maar weer eens schoon te krijgen. Wetenschappers denken nu echter een oplossing te hebben voor dat probleem. De zon!

Titaniumdioxide
De onderzoekers willen aan het plastic waar tuinmeubelen van vervaardigd worden, moleculen van titaniumdioxide toevoegen. Deze moleculen worden geactiveerd door ultraviolet licht (en dus ook door zonlicht). Zodra deze moleculen actief worden, produceren ze vrije radicalen. En daar zijn de elwanden van bacteriën, schimmels en andere organismen niet tegen bestand. De celwanden gaan kapot en daarna kunnen de vrije radicalen ook in het cytoplasma van de cel doordringen en het DNA van de cel beschadigen. De organismen overleven dat niet en verdwijnen.

WIST U DAT…

Experiment
In theorie klinkt het fantastisch, maar werkt het in de praktijk ook zo? Kunnen ze bijvoorbeeld wel alle bacteriën en schimmels doden of zijn er organismen die tegen de moleculen bestand zijn? Wetenschappers van het Fraunhofer-Gesellschaft besloten dat eens uit te zoeken. Ze voorzagen een aantal stoelen van een coating met daarin de moleculen. Andere stoelen kregen de coating niet. De onderzoekers lieten bacteriën, mossen, algen en schimmels op de stoelen los en lieten de stoelen vervolgens twee jaar buiten staan. Na die twee jaar was het onmogelijk om het vuil nog van de normale meubels af te halen. Maar de meubels die de coating op zich droegen waren nog helemaal schoon en prachtig wit. En dat terwijl ze twee jaar lang weer en wind getrotseerd hadden.

Lab
De onderzoekers zetten hun studie in het lab voort. Ze lieten daar dertig verschillende soorten schimmels, bacteriën en algen op gewoon plastic en plastic met de speciale coating los. En ook die experimenten verliepen voorspoedig.

De coating biedt tal van mogelijkheden. Bijvoorbeeld voor witte muren die ook nog wel eens door schimmels en algen kunnen worden aangepakt. Maar de onderzoekers gaan verder dan dat. Ze hebben zelfs een coating voor glas ontwikkeld. “Als je deze dunne coating van titaniumdioxide op een glazen oppervlak zoals een smartphonescherm plaatst, dan verdwijnen de olieën uit de huid en de vingerafdrukken geleidelijk vanzelf,” vertelt onderzoeker Michael Vergöhl. Het enige wat u daarvoor moet doen, is het scherm een uurtje aan het zonlicht blootstellen. En dat is ook waarin deze coating zich van eerdere soortgelijke coatings onderscheidt. Eerdere coatings die de zon lieten reinigen, hadden daar veel tijd voor nodig. Een scherm van een smartphone konden ze wel reinigen, maar dan moest dat schermpje drie dagen in de zon liggen.

Bronmateriaal

"Cleaning with sunlight" - Fraunhofer.de
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door David DeHetre (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd