Nieuwe coating rekent af met superbacteriën

De coating scheurt de superbacteriën letterlijk uiteen en kan onder meer op contactlenzen en medische apparatuur worden aangebracht.

Superbacteriën zijn vandaag de dag een groot probleem. Het zijn bacteriën die niet of onvoldoende met antibiotica te bestrijden zijn. En hun aantallen groeien. Door het overvloedige gebruik van antibiotica zijn er steeds meer bacteriën resistent voor geworden. Wetenschappers stonden even machteloos, maar waren zeker niet van plan om toe te kijken hoe de superbacterie terrein wint.

Coating
Datzelfde geldt voor de onderzoekers van de technische universiteit in Singapore. Zij ontwikkelden eerder al een coating die in staat is om superbacteriën te doden. En het mooie is dat er geen antibiotica aan te pas komt en dat de superbacteriën dus ook moeilijk resistent kunnen worden voor deze nieuwe aanpak.

WIST U DAT…

…bacteriën in de stratosfeer een prima energiebron zijn?

Scheuren
De coating bestaat uit materiaal dat bacteriën naar zich toetrekt. Dat doet de coating met behulp van een positieve lading die organismen met een negatieve lading in hun celwanden aantrekt. Zodra de bacterie de coating aanraakt, worden de celwanden in de piepkleine poriën van de coating getrokken. De celwanden scheuren daarbij en de bacterie gaat dood. Uit experimenten is gebleken dat de coating zo in staat is om ongeveer 99 procent van de bacteriën en schimmels waarmee deze in aanraking komt te doden.

Coating
De onderzoekers hebben nu op dat onderzoek voortgeborduurd. Ze tonen aan dat de coating in staat om in vitro bacteriën en schimmels te doden, zonder dat de menselijke cellen worden aangetast. Ze beschrijven hun hoopgevende experimenten in het blad Advanced Materials. Ook deze oplossing rekent af met superbacteriën door hun celwand te vernietigen. De onderzoekers vermoeden dat het heel moeilijk wordt voor de bacteriën om resistent te worden voor deze aanpak.

De ontwikkelde oplossing wordt nu gebruikt om contactlenzen vrij van bacteriën en schimmels te houden. Maar de onderzoekers willen nog veel meer. Ze willen uiteindelijk een oplossing ontwikkelen die u ook in kunt nemen en die op deze wijze bacteriële infecties in het lichaam kan bestrijden. Dan zouden antibiotica ook in ons lichaam overbodig worden.

Bronmateriaal

"NTU scientists invent superbug killers" - NTU.edu.sg
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Janice Haney Carr / CDC / Matthew J. Arduino, DRPH (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd