Nieuwe dinosaurus had gigantische hoorns

Een 72 miljoen jaar oude herbivoor in Mexico gebruikte zijn ruim één meter lange hoorns om partners te versieren. De zogenaamde Coahuilaceratops magnacuerna is de grootste gehoornde dinosaurussoort ooit ontdekt. Daarnaast heeft de dinosaurus een ongebruikelijke, ronde neus. Dit beweert het team van paleontologen.

“Zware hoorns zijn zwaar om mee te slepen, maar we weten dat gehoornde dinosauriërs waarschijnlijk grote nekspieren hadden om dit probleem op te lossen”, vertelt projectleider Mark Loewen aan Discovery News.

De wetenschappers denken dat de Coahuilaceratops magnacuerna iets groter was dan de hedendaagse neushoorn, oftewel bijna zeven meter lang. De vierpotige planteneters gebruikten de hoorns mogelijk om partners aan te trekken en om te vechten met rivalen.

Hoewel de dinosauriërs lijken op neushoorns, zijn de hoorns anders. De hoorns van neushoorns zijn gemaakt van zacht weefsel, terwijl de hoorns van de Coahuilaceratops een harde botachtige kern hebben. De buitenkant van de hoorns zijn wel gemaakt van zacht weefsel. De hoorns van de Coahuilaceratops lijken op de hoorns van moderne schapen, geiten en koeien.

Naast de vondst van de Coahuilaceratops vonden de paleontologen nog vijf of meer nieuwe dinosaurussoorten in Mexico. “We weten vrij weinig over de dinosauriërs in Mexico,” vertelt Loewen. “Deze vondst verhoogt onze kennis over dinosauriërs die hier ooit leefden.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd