Nieuwe dinosaurus met heel korte armpjes ontdekt

De armen van het dier mogen dan lachwekkend zijn geweest: er was toch nog voldoende reden om een blokje om te gaan voor deze dino.

Het is niet heel ongewoon voor een tweebenige dino om korte armen te hebben. De Tyrannosaurus rex had ook maar korte voorpootjes. Maar in vergelijking met de armen van Abelisauridae waren de voorpootjes van T. rex indrukwekkend. En wetenschappers hebben nu ontdekt hoe de Abelisauridae aan zulke korte armen kwam en wanneer die armen begonnen met krimpen.

Oudste
In Patagonië troffen de onderzoekers fossiele resten van een nieuwe soort Abelisauridae aan, zo is in het blad Proceedings of the Royal Society B te lezen. Het exemplaar is zo’n 40 miljoen jaar ouder dan de oudste Abelisauridae die hiervoor werd teruggevonden. De nieuwe dino blijkt ons dan ook heel veel te kunnen vertellen over de korte armen van Abelisauridae. Blijkbaar waren deze armen al in een vroeg stadium van de Abelisauridae‘s evolutie aan de korte kant. De onderzoekers hebben de nieuwe soort de naam Eoabelisaurus mefi gegeven. En ze zijn maar wat blij met de vondst. “De nieuwe vondst onthult dat de Abelisauridae-lijn veel ouder is dan gedacht,” vertelt onderzoeker Oliver Rauhut in een persbericht.

WIST U DAT…

…winderige dino’s het klimaat mogelijk veranderden?

Pangea
Blijkbaar ontwikkelde de Abelisauridae zich al op het supercontinent Pangea. Opvallend genoeg hebben de dino’s nooit over de hele aarde geheerst. Toen Pangea zich splitste, zou u verwachten dat de dinosaurus (meedrijvend op de verschillende continenten) over de wereld verspreid werd. Maar dat gebeurde niet. “Een mogelijke verklaring is dat een enorme woestijn in het midden van Pangea de verspreiding van de groep naar het noorden voorkwam.” Hierdoor bleef deze groep dinosaurussen enkel op het zuidelijk halfrond voorkomen. T. Rex was ondertussen voornamelijk actief in Azië en het noorden van Amerika.

Kort
De vondst van de fossiele resten verklaart hoe de dinosaurussen aan hun korte armen kwamen. “Die trend zette blijkbaar al vroeg in. “In de Eoabelisaurus is de bovenarm normaal van grootte, maar de onderarm is in vergelijking veel korter. De hand is heel klein en de vingers en klauwen zijn dat ook.” Het onderzoek wijst erop dat het korter worden van de arm begon met de hand.

Verder leek de E. mefi in veel opzichten op de T. rex. Het was ook echt een roofdier. Daar getuigen ook de korte voorarmen van. Blijkbaar had de dinosaurus geen lange, sterke voorpoten nodig om te vechten, maar vertrouwde deze voornamelijk op zijn extreem krachtige kaken.

Bronmateriaal

"Paläontologie: Der Aufstieg der südlichen Tyrannen" - Uni-muenchen.de
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door de Ludwig Maximilians Universität München.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd