Nieuwe dinosaurus met hoorn ontdekt

De resten lagen al bijna 100 jaar in de kast en nu pas hebben onderzoekers ontdekt dat het om een nieuwe en bijzondere soort gaat.

De nieuwe dino heeft de naam Spinops sternbergorum gekregen. De dinosaurus leefde in Canada en stierf zo’n 76 miljoen jaar geleden.

Indrukwekkend
Hoewel S. sternbergorum een indrukwekkende verschijning was, was hij lang niet zo groot als de bekende Triceratops (zie hieronder). De nieuwe dinosaurussoort zou zo’n twee ton hebben gewogen en vooral veel planten hebben verorberd.

De schedel van de nieuwe dinosaurussoort. Afbeelding: © Dmitry Bogdanov / Raymond M. / Alf Museum of Paleontology.

Haakjes
De dinosaurus is wel heel anders dan andere dinosaurussen met een hoorn. Zo heeft de S. sternbergorum niet alleen een hoorn voor op de kop zitten. Ook boven zijn nek zijn nog enkele hoorns te vinden, waaronder twee haken.

Lang wachten
De resten van de S. sternbergorum werden al in 1916 gevonden. Maar niemand leek toen te zien dat het om een nieuwe soort ging. Die ontdekking zou nog bijna honderd jaar op zich wachten.

De onderzoekers zijn blij met de vondst. Het laat zien dat de variatie onder de dinosaurussen met een hoorn veel groter was dan gedacht. En het bewijst dat we zuinig moeten zijn op de archieven van musea.

Triceratops. Afbeelding: Charles R. Knight (via Wikimedia Commons).

Bronmateriaal

"New Dinosaur Named in Study Led by Alf Scientist" - Alfmuseum.org
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door © Dmitry Bogdanov / Raymond M. / Alf Museum of Paleontology.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd