Nieuwe ESO-foto toont ontspoord sterrenstelsel: NGC 1316

ngc-1316

In iedere astronoom schuilt een Sherlock Holmes. Sterren, sterrenstelsels en nevels vertellen allemaal een mooi verhaal, alleen is er een speurneus nodig om de puzzelstukjes aan elkaar te leggen. Neem nu NGC 1316. Dit elliptische sterrenstelsel lijkt onschuldig, maar alles wijst erop dat het stelsel ongeveer drie miljard jaar geleden een spiraalstelsel heeft opgeslokt.

NGC 1316 is ruim 60 miljoen lichtjaar verwijderd van de aarde. Net zoals ons Melkwegstelsel lid is van een clubje genaamd de Lokale Groep, maakt NGC 1316 deel uit van het Fornax Cluster. Een ander lid van het Fornax Cluster is NGC 1317. Op de nieuwe foto van de 2,2-meter MPG/ESO-telescoop van de ESO-sterrenwacht op La Silla (Chili) is spiraalstelsel NGC 1317 rechts naast NGC 1316 zichtbaar.

dustyHet verschil tussen deze buurstelsels is groot. NGC 1317 is kleiner en heeft een vrij saaie spiraalstructuur. NGC 1316 oogt veel onrustiger met zijn donkere stofbanden. Op de nieuwe ESO-foto zijn deze stofbanden niet zo goed te zien, maar op de Hubble-foto rechts uit 2005 springen de stofbanden wel in het oog.

Hoe hebben astronomen deze zaak met de galactische seriemoordenaar opgelost? De ongewone stofbanden en opvallend veel kleine bolvormige sterrenhopen wijzen de wetenschappers op een onderlinge ontmoeting tussen NGC 1316 en een stofrijk elliptisch stelsel. Het resultaat is een uniek sterrenstelsel.

Op de website van ESO is een grote versie van de foto bovenaan dit artikel te downloaden. Even inzoomen? Bekijk de video hieronder!

Loading player…

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd