Nieuwe Europese Marsrover gaat voortaan door het leven als Rosalind Franklin

De rover – die in 2020 gelanceerd wordt – is vernoemd naar de wetenschapper die de structuur van DNA onthulde.

Dat heeft ESA vanmorgen bekend gemaakt. De naam werd gekozen uit meer dan 36.000 inzendingen van burgers, afkomstig uit landen die onderdeel uitmaken van de Europese ruimtevaartorganisatie. Volgens ESA-directeur Jan Woerner is de naam bijzonder toepasselijk. “De naam herinnert ons eraan dat het in de menselijke genen zit om te verkennen.”

Rosalind Franklin
Rosalind Franklin was een Britse onderzoeker. Dankzij haar werk weten we dat ons DNA een dubbele helix-structuur kent. Ook heeft haar onderzoek meer inzicht gegeven in kool, koolstof en grafiet. Dat ESA ervoor gekozen heeft om de rover naar een wetenschapper te vernoemen, is niet heel verrassend. Verschillende ruimtemissies van ESA dragen de naam van een onderzoeker. Denk aan röntgenobservatorium Newton en Planck Observatory.

En verkennen, dat gaat Rosalind de Marsrover, doen. In 2020 zal de rover het luchtruim kiezen om vervolgens in 2021 voet op Mars te zetten. Daar zal de rover tot twee meter onder het oppervlak op zoek gaan naar sporen van levensvormen die lang geleden op Mars leefden of mogelijk tot op de dag van vandaag stand weten te houden.

Rover Rosalind maakt deel uit van de ExoMars 2020-missie van ESA en Roscosmos (de Russische ruimtevaartorganisatie). De missie bestaat uit een lander of oppervlakteplatform en de rover. De missie volgt op de ExoMars 2016-missie. Tijdens deze missie werd een satelliet in een baan rond Mars gebracht (de Trace Gas Orbiter, verantwoordelijk voor de communicatie tussen ExoMars 2020 en de aarde) en gepoogd om een lander op Mars te zetten (dat laatste mislukte). ExoMars 2020 krijgt ongetwijfeld een vervolg: ESA en Roscosmos hopen erna een Marsmissie op te zetten waarbij op Mars verzamelde monsters terug naar de aarde worden gebracht.

Bronmateriaal

"ESA's Mars rover has a name - Rosalind Franklin" - ESA
Afbeelding bovenaan dit artikel: ESA / ATG medialab

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd