Nieuwe foto van de aarde: om stil van te worden

aarde-maan

De Japanse Hayabusa 2-ruimtesonde heeft een foto gemaakt van de aarde en de maan. Het is een kiekje om even stil van te worden: wat is onze planeet mooi en kwetsbaar.

Hayabusa 2 is in december 2014 gelanceerd. De ruimtesonde brengt een bezoekje aan de 920 meter brede planetoïde 1999 JU3. Wetenschappers denken dat deze C-type planetoïde meer organische materie en water bevat dan een S-type planetoïde (zoals Itokawa). Hayabusa 2 werpt een twee kilo zwaar object op 1999 JU3, waardoor een krater ontstaat. De ruimtesonde verzamelt vervolgens monsters en brengt deze later naar de aarde.

Het ruimtevaartuig komt pas in 2018 bij 1999 JU3 aan. Hayabusa 2 nadert op dit moment de aarde en gebruikt de zwaartekracht van onze planeet om te versnellen en om een koerswijziging te doen. De volgende keer dat het ruimtevaartuig de aarde bezoekt is in 2020, namelijk om de monsters af te leveren.

De foto bovenaan dit artikel is gemaakt op 26 november 2015 op een afstand van zo’n drie miljoen kilometer van de aarde. Vandaag is de afstand tussen Hayabusa 2 en de aarde het kleinst.

Ander perspectief
Het is ongelofelijk dat alle mensen afhankelijk zijn van deze kleine blauwe planeet: een stipje in een zwarte ruimte. Waarom is er zoveel onrust op aarde, terwijl we allemaal op dezelfde planeet wonen? Eigenlijk gun je iedere aardbewoner een trip naar de ruimte om alles even in perspectief te zien. Het is niet gek dat astronauten – zoals André Kuipers – een andere kijk op het leven krijgen wanneer ze in de ruimte zijn geweest.

Hoewel de foto schitterend is, heeft het kiekje een ander doel. Japanse wetenschappers gebruiken de aarde en de maan om wetenschappelijke instrumenten van Hayabusa 2 te testen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd