Nieuwe gentherapie helpt gebroken botten sneller te herstellen

Onderzoekers van de Harvard Universiteit hebben een nieuwe en snellere manier ontwikkeld om breuken te doen genezen met behulp van het implanteren van een gen in de spier- en vetcellen op de aangetaste plaats. Dat schrijft de Sunday Telegraph.

De proeven werden uitgevoerd op ratten. Uit deze testen bleek dat die genetisch geactiveerde spieren en vet al in enkele dagen tijd een ‘brug’ vormden op de plaats van de breuk. De totale herstellingsperiode zou acht weken bedragen, waarna het getroffen bot weer helemaal zijn vroegere kracht terug heeft. Tegenwoordig duurt het meerdere maanden voordat een gebroken bot volledig geneest. De onderzoekers zien dan ook een toekomst met hun nieuwe gentherapie.

De nieuwe techniek maakt gebruik van een zeldzame ziekte, waarbij beenvorming ontstaat in de spieren van de patiënt. De onderzoekers van Harvard draaiden dit procedé om, brachten het gen dat daarvoor schuld had in een gezonde spier of vet en implanteerden dat op het gebroken bot, waarna het een nieuw bot vormde. Ze ontdekten echter wel dat bij de ratten het gebruik van een spier doeltreffender is dan vet. Ook kraakbeen zou genezen kunnen worden, aldus de onderzoekers.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd