Nieuwe handprothese geeft mensen tastzin terug

sensor

De zachte aanraking van de hand van je partner of het ruwe oppervlak van een baksteen: mensen met een handprothese kunnen dit niet meer voelen. Maar er is weer hoop. Wetenschappers hebben een nieuwe handprothese ontworpen, die zorgt dat de drager weer kan voelen.

In het paper, dat gisteren in het wetenschappelijke journaal Science is verschenen, worden meerdere geamputeerden genoemd die weer kunnen voelen dankzij de handprothese.

Twee patiënten
Eén van de patiënten heet Igor Spectic. Hij verloor vier jaar geleden zijn hand tijdens een bedrijfsongeval. Spectic geeft aan dat hij weer texturen kan voelen, zoals bolletjes katoen en schuurpapier. Zijn handprothese is uitgerust met sensoren, die de zenuwen in de bovenarm stimuleren. Hierdoor krijgt hij zijn tastzin terug. Tevens ervaart hij geen fantoompijn meer.

De tweede patiënt, Keith Vonderhuevel, verloor zijn rechterhand en begon ook de nieuwe handprothese te dragen. Ook hij kan weer voelen en heeft geen last van fantoompijn.

De handprothese laat patiënten weer voelen.
De handprothese laat patiënten weer voelen.

Hoe werkt het?
De handprothese is eigenlijk een minicomputer. Meer dan tien verschillende druksensoren geven data door aan de computer, die de signalen vertaalt naar een specifiek patroon van elektrische impulsen. Deze impulsen variëren in duur en intensiteit. Iedere elektrode gaat naar een andere zenuw, waar het signaal via het zenuwstelsel naar de hersenen wordt gestuurd.

Voelen is enorm belangrijk voor de patiënten. Denk bijvoorbeeld aan het vastpakken van een aardbei. De kans is groot dat iemand met een handprothese een aardbei plet of bijvoorbeeld te veel tandpasta op zijn tandenborstel smeert.

Misschien nog belangrijker is het feit dat de nieuwe prothese de patiënten het gevoel geeft dat het bij het lichaam hoort, waardoor fantoompijn verdwijnt.

Wanneer te koop?
Helaas zal de handprothese nog niet snel beschikbaar zijn voor iedereen. Daarvoor verwerkt het systeem signalen nog niet snel genoeg. Toch gaat het de goede kant op en verwachten de onderzoekers dat de handprothese binnen tien jaar op de markt komt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd