Nieuwe helm maakt wielrenners minder gevaarlijk

Wielrenners zijn niet de meest geliefde mensen op de weg. Mede door inschattingsfouten en doordat de sport steeds populairder wordt onder veertigplussers brachten in 2014 meer dan 5.000 wielrenners een bezoek aan de EHBO. Dat waren er in 2010 nog maar 2.000. Een nieuwe helm kan veel ongelukken voorkomen.

Een wielrenner legt gemiddeld 35 kilometer per uur af. Hierdoor is er minder tijd om een gevaarlijke situatie in te schatten én zijn de gevolgen van een ongeluk groter. Het Britse bedrijf DCA heeft daarom een futuristische helm ontwikkeld, waarmee een fietser een 360 graden beeld heeft van zijn omgeving.

De helm is ook nog eens slim en combineert gegevens van de camera’s met data van ultrasone sensoren op de voor- en achterkant van de helm. Hierdoor kunnen er meldingen getoond worden aan de wielrenner, bijvoorbeeld dat een wielrenner wordt ingehaald door een voertuig of wanneer er een gevaarlijke situatie dreigt te ontstaan.

Daarnaast houdt de helm gegevens bij over de rit. Zo weet de gebruiker of hij zijn persoonlijk record heeft verbeterd en hoeveel kilometer er nog afgelegd moet worden naar huis.

Concept
De helm is slechts een concept, maar heeft al wel verschillende prijzen gewonnen. DCA onderzoekt of het mogelijk is om video te projecteren op het vizier. Dit moet niet onmogelijk zijn, want andere bedrijven – zoals Skully en Google – hebben al eens laten zien dat projecteren van video geen probleem is. Hierbij moet je denken aan Google Glass.

Eerst als accessoire?
Op dit moment worden er gesprekken gevoerd om de helm op de markt te krijgen. Mogelijk wordt de technologie eerst geïntegreerd in een accessoire – dat met bestaande fietshelmen werkt – dan dat er een nieuwe helm wordt geproduceerd. Het voordeel van een accessoire is dat wielrenners hun favoriete helm kunnen blijven gebruiken.

Bronmateriaal

"Optic" - DCA

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd