Nieuwe piepkleine kikker ontdekt in India

Een internationaal team van wetenschappers heeft een nieuwe kikker ontdekt aan de kust van India. De kikker heet Microhyla laterite en is vernoemd naar zijn natuurlijke habitat (namelijk lateriet). Het is een klein beestje, namelijk niet groter dan jouw profielfoto op sociale media-sites.

De Aziatische onderzoekers vonden de kikker in een rotsachtige omgeving, waar ook veel afval wordt gedumpt. Het diertje is ongeveer 1,6 centimeter groot en heeft een bruine kleur met zwarte markeringen. De kikker produceert geluid, maar zijn roep lijkt op die van een krekel.

De nieuwe kikker: de Microhyla laterite.
De nieuwe kikker: de Microhyla laterite.

De Microhyla laterite lijkt veel op de Microhyla ornata, die overal in India voorkomt. “Uit genetisch onderzoek blijkt echter dat de laterite een andere soort is”, zegt onderzoeker Priti Hebbar. “De M. laterite is familie van de M. sholigari, die alleen in de West-Ghats leeft.” De West-Ghats is een bergketen in het westen van het India met een totale lengte van 1.600 kilometer. “Overigens lijken alle drie de kikkers op elkaar en moeten ze nauwkeurig bestudeerd worden om de verschillen te zien.”

De wetenschappers hopen dat de vondst van de nieuwe kikkersoort ertoe leidt dat het leefgebied beter beschermd wordt. Zo leeft de kikker in een gebied ter grootte van 150 vierkante kilometer en dat is zeer klein. “Op dit moment worden laterieten in India nauwelijks beschermd door wetgeving”, beweert Ramit Singal. “Dat maakt deze nieuwe kikkersoort kwetsbaar.”

Bronmateriaal

"New frog species discovered in India’s wastelands" - Nationale universiteit van Singapore

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd