Nieuwe kikkersoort vernoemd naar prins Charles

Normaal moet een kikker gekust worden om een prins te worden. Of de onderzoekers dat met deze kikker ook gedaan hebben, is onduidelijk. Maar één ding staat vast: sinds zijn ontdekking gaat deze door het leven als een echte prins.

De kikker heeft de naam Hyloscirtus princecharlesi gekregen. Het beestje is daarmee vernoemd naar de Engelse prins Charles. “De naam princecharlesi is een patroniem waarmee we Zijne Koninklijke Hoogheid Charles, Prins van Wales (Charles, Philip, Arthur, George, Windsor) eren,” zo schrijven de onderzoekers in het paper waarin ze de ontdekking van de kikker bekendmaken. “In zijn oproep om de ontbossing een halt toe te roepen, gebruikt hij kikkers als symbolen en zijn Rainforests SOS Campaign bevat een video met een kikker als de ambassadeur van het regenwoud. Om die reden staat hij in de media ook wel bekend als de ‘kikkerprins’. Prins Charles draagt sterk bij aan de groeiende bewustwording van de strijd tegen de ontbossing, klimaatverandering en het uitsterven van de amfibieën in de regenwouden.”

Uiterlijk
H. princecharlesi werd ontdekt in Ecuador. Het kikkertje is zo’n zeven centimeter lang en heeft bruin-oranje vlekken op zijn zwarte lijf. De kikker leeft in bomen.

De buik van H. princecharlesi. Foto: Luis A. Coloma.

Toekomst
De toekomst ziet er niet zo mooi uit voor het beestje. De onderzoekers bestempelen de kikker als ‘bedreigd’ aangezien het aannemelijk is dat de populatie binnen tien jaar gehalveerd is. De grootste bedreigingen zijn de ontbossing, maar ook het gebruik van pesticiden. “Daarnaast is het aannemelijk dat klimaatverandering en opkomende ziekteverwekkers de populatie net als vele andere soorten bedreigt,” zo schrijven de onderzoekers. Er moeten dan ook snel maatregelen worden getroffen om de kikkers te beschermen en hun leefgebied te herstellen.

Naast deze koninklijke kikker werd er ook nog een andere kikkersoort ontdekt: Hyloscirtus criptico. Deze kikker is net ietsje groter dan H. princecharlesi en donker van kleur. Deze kikker heeft geen grote vlekken, maar stipjes op zijn lijf. De buik is wat grover bevlekt. Ook deze kikker loopt gevaar. Het dier komt maar in een klein gebied voor en mensen dreigen dat gebied in te gaan nemen.

Hyloscirtus criptico. Foto: Luis A. Coloma.

Bronmateriaal

"" - xx
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Luis A. Coloma.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd