Nieuwe kosmische gaskwabben in Orionnevel

 ASTRONOMIE  Astronomen hebben nieuwe gaskwabben ontdekt in de beroemde Orionnevel. Gaskwabben zijn protoplanetaire schijven: de kraamkamers van jonge planetaire systemen. Ons eigen zonnestelsel is ook in zo’n gaskwab ontstaan. Wanneer er een ster wordt geboren, slaat de straling van de ster het gas weg en is de jonge ster zichtbaar.

Veel van de gaskwabben hebben een kikkervisachtige structuur. Dit komt doordat schokgolven van de ster ervoor zorgen dat deeltjes van een gaskwab op een bepaalde manier verspreid worden, waardoor de nevel er op een afstand als een kikkervisje uitziet. Astronomen kijken er niet van op om zoveel nieuwe sterren en planeten in de Orionnevel te zien. De Orionnevel is namelijk een kraamkamer van jonge sterren: een gigantische emissienevel, waarin vele duizenden sterren geboren worden. De nevel bestaat uit kosmisch stof en gas. Dit is materiaal dat gebruikt wordt om sterren te ‘maken’.

Onze zon is op dezelfde manier ontstaan als veel sterren in deze nevel. Gaswolken trekken door de zwaartekracht samen. Door de hoge temperatuur en druk smelten gasdeeltjes samen, waarna er uiteindelijke een ster ontstaat. De zon maakte ooit deel uit van een sterrenkraamkamer, maar is er na de geboorte uitgegooid. Daarom bevindt zij zich nu op een eenzame plek in het melkwegstelsel.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd