Nieuwe kwal ziet eruit als een buitenaards wezen

Wetenschappers gebruiken een onderwaterrobot om de geheimen van de Marianentrog te ontrafelen. Deze expeditie duurt tot 10 juli en is via een live feed te volgen. Op 24 april 2016 verscheen er plotseling een bijzonder dier in beeld. Verrassing!

De kwal is gespot door onderzoekers van NOAA’s Okeanos Explorer-schip. Het dier zwom op een diepte van 3.700 meter bij een zeeberg ten westen van de Mariantentrog. Het gaat mogelijk om een kwal van het geslacht Crossota. Tot op heden zijn er vijf soorten Crossota bekend, namelijk de alba, brunnea, millsae, norvegica en rufobrunnea. Crossota kunnen niet zelf zwemmen, maar drijven van plek naar plek, eigenlijk net zoals plankton.

“Waarschijnlijk is dit dier een sluipmoordenaar”, vervolgt Frazer. “Hij beweegt haast niet, maar spreidt zijn tentakels wel uit. Net als de draden van een spinnenweb wacht de kwal op een slachtoffer die toevallig in zijn armen zwemt.”

Vraag jij je af wat die felgele bolletjes onder de transparante buik van deze kwal zijn? Dat zijn de gonaden, oftewel de geslachtscellen bij dieren.

Naar schatting duurt het nog maanden – of misschien zelfs jaren – voordat deze kwal geclassificeerd is. Blijf de feed van de Okeanos Explorer volgen en wie weet ben jij live getuige van de ontdekking van een nieuwe soort.

Het is niet gek dat er nieuwe soorten worden ontdekt in de Marianentrog. Er zijn naar schatting een biljoen soorten op aarde en daarvan hebben wij slecht 0,001% gevonden. Grote kans dat de onderzoekers nog meer nieuwe dieren tegen het lijf aan lopen in de diepste trog ter wereld.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd