Nieuwe materialen maken zonnecellen nog effectiever

Een nieuw Amerikaans bedrijf komt binnenkort met zeer efficiënte zonnecellen op de markt. De nieuwe zonnecellen zetten 41 procent van de energie in zonlicht om in elektriciteit. Dit is een grote stap vooruit in vergelijking met andere commerciële zonnecellen, die circa 38 tot 39 procent van het zonlicht omzetten in energie. Toch is het materiaal van de zonnecellen nog onbekend.

Hoewel het materiaal onbekend is, weten we al wel hoe de zonnecellen van Solar Junction werken. De cellen van Solar Junction zijn geschikt voor fotovoltaïsche systemen die spiegels en lenzen gebruiken om zonlicht duizend keer te versterken. Vervolgens absorberen speciale halfgeleidende lagen verschillende kleuren licht.

Infrarood licht
De meeste zonnecellen slagen er niet in om infrarood licht op de juiste manier om te zetten in elektriciteit. Of halfgeleidende lagen absorberen licht dat te ver is verwijderd van het infarode spectrum of de speciale lagen werken niet goed samen met andere halfgeleidende materialen in een cel. In het laatste geval kost het te veel geld om de lagen te bufferen, waardoor de prijs van de zonnecel stijgt.

Volgens oprichter Craig Stauffer van Solar Junction heeft zijn zonnecel geen problemen met het absorberen van infrarood licht. Het materiaal dat hij gebruikt kan samenwerken met andere halfgeleidende materialen in de zonnecel en kan tevens aangepast worden om verschillende soorten licht te absorberen en zo de efficiëntie te optimaliseren.

Magische grens
Stauffer denkt dat het in de toekomst mogelijk is om boven de magische grens van 50 procent uit te komen. “De vraag is wanneer dit gebeurt en hoeveel deze cellen gaan kosten”, zegt wetenschapper Jerry Olsen van het National Renewable Energy Laboratory in Colorado. Hij denkt dat de implentatie van deze krachtige zonnecellen nog wel even gaat duren, aangezien zonnecellen heel erg complex zijn.

Energieprijs
Op dit moment bedraagt de prijs van zonne-energie ongeveer 16,5 dollarcent per kilowattuur. Stauffer vermoedt dat de kostprijs van zijn zonnepanelen onder de 10 dollarcent per kilowattuur duikt. Dit is nog steeds veel hoger dan de prijs van fossiele brandstoffen. De meeste fossiele brandstoffen kosten minder dan zes dollarcent per kilowattuur.

Hoogtepunten
Op Scientias.nl volgen we de ontwikkelingen van zonnecellen op de voet. Hieronder enkele hoogtepunten van de afgelopen maanden:
Spraybare zonnecellen: zonne-energie 2.0 of niet?
Doorbraak: zonnecellen halen elektriciteit uit licht én hitte
Betere zonnecellen dankzij effectieve bacterie

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd