Nieuwe microscoop levert waanzinnig mooie beelden af

celdeling

Wetenschappers hebben een nieuwe microscoop ontwikkeld die werkelijk prachtige beelden voortbrengt. Zo kan de microscoop bijvoorbeeld de bewegingen van vezels laten zien die cellen op het moment dat deze zich delen, uit elkaar trekken.

De microscoop is het werk van onder meer Eric Betzig. Wellicht doet de naam een belletje rinkelen: hij was één van de onderzoekers die eerder dit jaar de Nobelprijs voor de Scheikunde in ontvangst nam. Die prijs kreeg hij – samen met twee collega’s – voor de ontwikkeling van superresolutie fluorescentiemicroscopie. Betzig heeft de Nobelprijs nog maar net in ontvangst genomen of hij komt met deze microscoop op de proppen.

De microscoop is gebaseerd op een nieuwe technologie die onderzoekers in staat stelt om snel en zonder al te veel schade aan cellen toe te brengen beelden met een zeer hoge resolutie te verzamelen. Dankzij de technologie is het mogelijk om de activiteit van moleculen, cellen en embryo’s heel gedetailleerd en over langere periodes dan eerder mogelijk was, vast te leggen.

De onderzoekers beschrijven de technologie in het blad Science. De resulterende microscoop heeft zijn vuurdoop natuurlijk al gehad. Zo heeft deze zich inmiddels bewezen tijdens het vastleggen van de bewegingen van individuele eiwitten tot het vereeuwigen van de ontwikkeling van gehele embryo’s van dieren.

Hieronder een aantal filmpjes die met behulp van de nieuwe technologie zijn gemaakt en die maar weer eens laten zien hoe geweldig biologie werkelijk is!

Op het filmpje hierboven zie je hoe een witte bloedcel zich door collageenvezels ‘worstelt’.

Er wordt in je lichaam wat afgevochten. En hier zie je hoe dat er ongeveer uitziet. Te zien is hoe een T-cel (immuuncel) afstevent op een bedreiging (in het blauw) en vervolgens zijn uiterste best doet om die bedreiging te elimineren.

En wat is hier te zien? Een embryo van een fruitvlieg in ontwikkeling, natuurlijk!

Nog zoiets: de samentrekkende spieren van Caenorhabditis elegans. Een rondworm van ongeveer één millimeter lang.

Oké, nog eentje dan. Hieronder de vijf fasen waar een cel doorheen moet om zich te kunnen delen. Het oranje materiaal is DNA.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd