Nieuwe ‘onzichtbaarheidsmantel’ werkt ook in 3D

Een nieuwe ‘onzichtbaarheidsmantel kan ook 3D-objecten heel effectief laten verdwijnen.

We hebben al heel wat claims voorbij zien komen: wetenschappers die beweren een ‘onzichtbaarheidsmantel’ te hebben ontwikkeld. Maar vaak zaten daar nogal wat haken en ogen aan. Zo konden wetenschappers bijvoorbeeld alleen tweedimensionale objecten laten verdwijnen.

Plasmonische materialen
Maar dat verandert nu, zo schrijven onderzoekers in het blad New Journal of Physics. Ze komen met een nieuwe methode om objecten te laten verdwijnen. In het verleden maakten wetenschappers gebruik van metamaterialen. Deze materialen buigen licht rondom een object heen. De nieuwe techniek maakt gebruik van plasmonische materialen. Deze materialen doen iets heel anders. Wanneer licht op een object valt, zorgen plasmonische materialen ervoor dat het licht in een andere richting wordt weerkaatst. En dus kunnen we dat object niet zien, want het licht moet daarvoor richting onze ogen weerkaatsen.

WIST U DAT…

Overtuigend
Deze nieuwe methode is net wat overtuigender dan de methode met de metamaterialen. Zo kunnen plasmonische materialen objecten – ongeacht de positie van de waarnemer – laten verdwijnen. En ook driedimensionale objecten kunnen wetenschappers laten verdwijnen. Ook de vorm van objecten maakt niet uit.

Er is echter nog één maar. De onderzoekers hebben op dit moment aangetoond dat de ‘mantel’ microgolven weerkaatst. Uit nader onderzoek moet blijken of het ook mogelijk is om zichtbaar licht te weerkaatsen. De onderzoekers hebben wel goede hoop dat dat gaat lukken, maar denk niet dat ze zo opeens uw schoonmoeder kunnen laten verdwijnen. Waarschijnlijk blijft de techniek beperkt tot uitzonderlijk kleine objecten van enkele micrometers groot.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd