Nieuwe ‘onzichtbaarheidsmantel’ zorgt ervoor dat muggen u over het hoofd zien

mug

Nieuw onderzoek kan wel eens leiden tot een ‘onzichtbaarheidsmantel’ die ons onzichtbaar maakt voor muggen. Wetenschappers hebben namelijk stofjes ontdekt die kunnen voorkomen dat muggen ons ruiken en dus bijten.

Muggen kunnen ons mensen flink lastigvallen. En daar is vrij weinig aan te doen. “Om muggenbeten te voorkomen, worden meestal afweermiddelen gebruikt,” weet onderzoeker Ulrich Bernier. Hij denkt dan bijvoorbeeld aan het zeer populaire DEET. “Maar sommige mensen vinden de geur of de manier waarop DEET aanvoelt, niet fijn.” Reden genoeg voor Bernier om op zoek te gaan naar een andere aanpak. “Wij denken aan substanties die het reukvermogen van de mug aantasten. Als een mug niet kan ruiken dat het eten klaar is, is er geen gezoem, geen landing en geen beet,” zo vertelt hij tijdens een bijeenkomst van de American Chemical Society.

Gaaf filmpje

Wat gebeurt er onder uw huid als een mug u prikt? Bekijk dit filmpje!

Dertig meter
Muggen kunnen mensen vanaf een afstandje van zo’n dertig meter ruiken. Hoe een mens ruikt, is afhankelijk van honderden stofjes op onze huid. De onderzoekers besloten eerst eens uit te zoeken welke stofjes de muggen prettig en welke stofjes ze minder prettig vinden. Uit het onderzoekje blijkt bijvoorbeeld dat muggen melkzuur (een onderdeel van zweet) heel aantrekkelijk vonden. Maar er waren ook stofjes waar de muggen niet koud of warm van werden of waar ze van in de war raakten. Wanneer de onderzoekers laatstgenoemde stofjes in een kooi met muggen loslieten en vervolgens hun hand in de kooi plaatsten, gebeurde er…niets. “Ze blijven bijna allemaal zitten en hebben niet eens in de gaten dat de hand er is. Ze zijn niet in staat of minder in staat om geuren waar te nemen.”

Ik wel, hij niet
En die stofjes die ons onzichtbaar maken voor muggen komen dus van nature op de huid van sommige mensen voor. Het verklaart wellicht waarom sommige mensen nooit door muggen gebeten worden en waarom anderen ‘s zomers altijd onder de muggenbulten zitten.

De onderzoekers hebben goede hoop dat hun studie tot nieuwe middelen tegen muggen kan leiden. De stofjes die ons onzichtbaar maken voor muggen hebben namelijk een moleculaire structuur die we vandaag de dag ook al in medicijnen en andere producten tegenkomen. En daarmee zijn de stofjes zeer geschikt om in cosmetica, lotions en kleding te worden opgenomen en ons zo te beschermen tegen muggen.

Bronmateriaal

"Toward making people invisible to mosquitoes" - ACS.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Ragnhild Brosvik (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd