Nieuwe planeet is goede kandidaat voor buitenaards leven

gliese

Astronomen hebben een nieuwe planeet ontdekt. De superaarde bevindt zich op zo’n zestien lichtjaar van de aarde en is volgens de onderzoekers de dichtstbijzijnde beste kandidaat voor leven die tot op heden ontdekt is.

De planeet cirkelt rond de rode dwergster Gliese 832. In 2009 ontdekten onderzoekers al een koude Jupiter-achtige planeet rond de ster: Gliese 832b. Nu kunnen we daar nog een planeet aan toevoegen: Gliese 832c.

Over Gliese 832c
Gliese 832c heeft een massa die ongeveer 5.4 keer zo groot is als de massa van de aarde (u ziet de twee op de afbeelding helemaal bovenaan dit artikel). De planeet doet er 36 dagen over om een rondje rond zijn ster te voltooien en ontvangt ongeveer evenveel energie van die ster als de aarde van de zon ontvangt. Volgens de onderzoekers is het mogelijk dat op de planeet aardachtige temperaturen heersen. Ook zouden er grote verschillen zijn tussen de seizoenen. Tenminste: als we ervan uitgaan dat de atmosfeer van de planeet vergelijkbaar is met de atmosfeer van onze aarde. Als de atmosfeer een grotere dichtheid heeft – iets wat onderzoekers eigenlijk van de atmosfeer van superaardes verwachten – kan deze planeet wel eens veel te warm zijn voor leven.

Earth Similarity Index

De Earth Similarity Index (ESI) geeft aan in hoeverre een planeet fysiek op de aarde lijkt. De index loopt van 0 tot 1. Hoe sterker een planeet op de aarde lijkt, hoe hoger de score.

ESI
Gliese 832c scoort op de Earth Similarity Index (zie kader) een 0.81. Die score komt in de buurt van de twee exoplaneten die tot op heden de hoogste score op deze index behaalden: Gliese 667C c (ESI van 0.84) en Kepler-62e (ESI van 0.83). Het betekent dat Gliese 832c behoort tot de drie exoplaneten die het meest op de aarde lijken en dus goede kandidaten zijn voor buitenaards leven. Gliese 832c is met een afstand van zestien lichtjaar de dichtstbijzijnde beste kandidaat voor buitenaards leven.

Of Gliese 832c daadwerkelijk zo geschikt is voor leven als onderzoekers nu denken, zal in de toekomst moeten blijken. Onder meer de atmosfeer en samenstelling van de planeet zullen daarin doorslaggevend zijn.

Bronmateriaal

"A Nearby Super-Earth with the Right Temperature but Extreme Seasons" - UPR.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd