Nieuwe plantenetende dino gevonden in Australië

Australische wetenschappers hebben een nieuwe dinosaurus gevonden: de Savannasaurus elliottorum. De botten zijn gevonden in het westen van de staat Queensland en zijn 95 miljoen jaar oud.

De S. elliottorum was een plantenetende sauropode met een lange nek. Er liepen heel lang geleden meer soortgenoten rond in de omgeving van Queensland. In 2005 zijn de botten van de S. elliottorium gevonden en het is – tot op heden – één van de meest complete sauropoden ooit gevonden in Australië.

Er zijn enkele verschillen tussen de S. elliottorum en andere sauropoden. Zo had de Savannasaurus elliottorum brede heupen en dikke poten met vijf tenen.

Het dier is vernoemd naar David Elliott, medeoprichter van het Australian Age of Dinosaurs Museum, die het eerste botje van de S. elliottorum vond. Terwijl hij zijn schapen verzamelde, zag hij een klein hoopje botfragmenten op de grond liggen. Later die dag gaf hij twee fragmenten aan zijn vrouw Judy, die de twee stukjes aan elkaar klikte. Dit bleek uiteindelijk de teen van de plantenetende dinosaurus te zijn.

David Elliott met de teen van de nieuwe dino.
David Elliott met de teen van de nieuwe dino.

Je vraagt je misschien af: hoe komen deze dino’s nu in Australië terecht? Het supercontinent Pangea viel 210 miljoen jaar geleden toch uit elkaar? Dat klopt, maar de afsplitsing ging geleidelijk. 125 miljoen jaar geleden waren de grote continenten Zuid-Amerika, Antarctica en Australie nog met elkaar verbonden. Titanosauriërs liepen van Zuid-Amerika – via Antarctica – naar Australië.

Bronmateriaal

"Savannasaurus elliottorum" - Australian Age of Dinosaurus

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd