Nieuwe robot is een autodidact

Een nieuwe robot kan zelf beredeneren hoe hij taken die hij nog nooit heeft gedaan, het beste kan uitvoeren.

De onderzoekers leerden de robot een aantal basale dingen en gooiden de stalen vriend vervolgens in het diepe. Ze gaven de robot een opdracht die hij nog nooit had gedaan. Op basis van de kennis die de robot had, bedacht hij zelf hoe hij die nieuwe opdracht moest uitvoeren. De robot is dus in staat om per direct te leren. Dat heeft ‘ie te danken aan het Self-Organizing Incremental Neural Network (SOINN). Deze technologie werkt met algoritmes en stelt de robot in staat om zelf ‘na te denken’.

Glas water
De robot leerde bijvoorbeeld van onderzoekers hoe hij een glas water in moest schenken. Maar terwijl hij dat aan het doen is, geven de onderzoekers hem opdracht om het water te koelen. De robot stopt met het inschenken van het glas en ‘denkt na’ over de volgende stap.

WIST U DAT…

…wetenschappers werken aan een ethische robot?

IJsklontje
De robot moet een ijsklontje pakken. Maar dat kan niet zolang hij zijn handen vol heeft. En dus bedenkt hij een oplossing. De fles water is zwaarder dan het glas, vandaar dat hij de fles neerzet. Met de vrijgekomen hand pakt hij het ijsklontje. Voor die taken is hij niet geprogrammeerd: hij doktert het allemaal zelf uit.

Echte leven
En dat is bijzonder. Robots functioneren anno 2011 al aardig, maar alles moet nog worden voorgekauwd. Dat maakt de stalen creaties ongeschikt voor het ‘echte’ leven, waarin omstandigheden plots kunnen veranderen en robots daar snel op in moeten kunnen spelen.

Deze robot kan dat. Hij leert terwijl hij bezig is. In de toekomst moet hij die kennis via een speciaal internet voor robots delen met anderen. Zo worden alle robots in dat netwerk slimmer door de ervaringen van elkaar. Uiteindelijk ontstaan zo robots die we weinig meer hoeven te leren en die heel flexibel zijn, omdat ze eigenlijk alles kunnen. En wat ze niet kunnen, kunnen ze opzoeken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd