Nieuwe robottelescoop maakt foto van Tarantulanevel

De nieuwe Trappist-telescoop heeft de eerste foto gemaakt. De Chilese telescoop fotografeerde de Tarantulanevel in de Grote Magelhaense Wolk, een satellietstelsel van het Melkwegstelsel. Het hoofddoel van de 0,6-meter telescoop is om op zoek te gaan naar planeten rondom andere sterren.

Daarnaast gaat Trappist ook kometen om de zon bestuderen. De telescoop maakt deel uit van ESO’s La Silla observatorium in de Chileense Atacamawoestijn. Toch wordt de lichtgewicht telescoop bestuurd vanuit Brussel.

Tarantulanevel
De Tarantulanevel is een grote H II-regio in de Grote Magelhaense Wolk. Oorspronkelijk dachten wetenschappers dat het gebied een ster was, tot Nicolas Louis de Lacaille er in 1751 een nevel in herkende. De nevel is niet met het blote oog te zien en bevindt zich op een afstand van 180.000 lichtjaar bij de aarde vandaan. In vergelijking: de afstand tussen de zon en de dichtstbijzijnde ster is vier lichtjaar.

In het hart van de nevel huist het compacte sterrencluster R136. Wetenschappers denken dat dit cluster in de toekomst een bolvormige sterrenhoop wordt. De hoge energieproductie van R136 zorgt ervoor dat de Tarantulanevel zichtbaar is.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd