Nieuwe selectieprocedure levert eerste gezonde IVF-baby op

amelie1

Wetenschappers hebben een nieuwe manier ontwikkeld om tijdens een IVF-procedure de beste embryo’s te selecteren. En die nieuwe selectieprocedure – die de slagingskans van een IVF-poging aanzienlijk kan vergroten – heeft nu de eerste gezonde IVF-baby opgeleverd.

Bij IVF worden eicellen uit het lichaam van de vrouw gehaald en buiten haar lichaam bevrucht met zaadcellen van de man. Dat levert een aantal embryo’s op. Het grootste deel hiervan is echter niet in staat om uit te groeien tot een gezonde baby. De grote vraag is natuurlijk: welke kunnen wel tot een succesvolle zwangerschap leiden? Lang was er geen goede manier om dat te achterhalen. Onderzoekers konden kijken naar hoe een embryo zich kort na de bevruchting gedroeg, maar dat zegt nog niet zo heel veel. Zo kan een embryo er tijdens die eerste dagen goed uitzien en toch een verkeerd aantal chromosomen hebben, waardoor deze niet uit kunnen groeien tot een gezonde baby. “Veel van de embryo’s die tijdens vruchtbaarheidsbehandelingen geproduceerd worden, hebben geen enkele kans om uit te groeien tot een baby, omdat ze dodelijke genetische afwijkingen met zich meedragen,” vertelt onderzoeker Dagan Wells.

DNA
Om de kans op een gezonde IVF-baby te vergroten, moest er een manier gevonden worden om die embryo’s met genetische afwijkingen te identificeren. En Wells en zijn collega’s denken die manier nu gevonden te hebben. Ze maken daarbij gebruik van een nieuwe generatie sequencing-technologieën. De onderzoekers brengen een deel van de genetische code van de embryo’s in kaart en kijken deze na op afwijkingen. Ze kiezen er daarbij bewust voor om slechts twee procent van de DNA-code te bestuderen: dat is voldoende om het aantal aanwezige chromosomen vast te stellen, maar stelt ze niet in staat om te achterhalen hoe individuele genen er precies aan toe zijn.

WIST U DAT…

…een 3D-printer onlangs het leven van een baby heeft gered?

Experimenten
Eerste experimenten met de nieuwe sequencing-technologieën waren veelbelovend. En dus werd besloten om de techniek los te laten op embryo’s waarvan een aantal daadwerkelijk teruggeplaatst zou worden. De onderzoekers bestudeerden vijf dagen oude embryo’s van twee stellen. Het ene stel bleek drie genetisch gezonde embryo’s te hebben. Het andere stel twee. De gezonde embryo’s werden geïdentificeerd en één daarvan werd teruggeplaatst. De zwangerschappen verliepen prima en één vrouw is afgelopen maand bevallen van een gezonde zoon. De andere vrouw verwacht haar kindje de komende maanden.

Slagingspercentage
Het experiment wijst er voorzichtig op dat onderzoekers een manier gevonden hebben om de gezonde van de ongezonde embryo’s te scheiden. Daardoor zou de kans op een succesvolle zwangerschap na een IVF-behandeling aanzienlijk groter worden. Ook zouden de kosten van deze vruchtbaarheidsbehandeling flink dalen. Het screenen van embryo’s kost op dit moment enkele duizenden euro’s. Met de nieuwe aanpak zou dat enkele honderden euro’s minder kosten.

Hoewel de resultaten veelbelovend zijn, is meer onderzoek hard nodig. De wetenschappers hopen later dit jaar nog te starten met een vervolgonderzoek om vast te stellen of de technologie ook op grotere schaal zo’n succes is.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd