Nieuwe soort pantserspitsmuis ontdekt: en ook dit exemplaar heeft een bizarre onderrug

pantserspitsmuis

Wetenschappers hebben in Congo een nieuwe soort pantserspitsmuis ontdekt. En ook dit exemplaar heeft – net als de enige pantserspitsmuis die ons hiervoor bekend was – een bizarre, supersterke onderrug.

De nieuwe soort heeft de naam Scutisorex thori gekregen. De soort is nauw verwant aan Scutisorex someneri, tot voor kort de enige soort pantserspitsmuis die de wetenschap bekend was.

Over S. someneri
S. someneri werd in 1910 ontdekt en wordt door wetenschappers omschreven als het zoogdier met de meest bizarre onderrug. De wervels van S. someneri grijpen in elkaar, waardoor een supersterk geheel ontstaat. “Deze spitsmuis werd ontdekt toen ontdekkingsreizigers naar het oostelijke deel van de Democratische Republiek van Congo reisden,” vertelt onderzoeker Bill Stanley. “De ontdekkingsreizigers keken vol verbazing toe hoe een volwassen man op de rug van de pantserspitsmuis ging staan, waarna het dier ongedeerd weer verder wandelde.” Lang vormde S. someneri één groot raadsel voor wetenschappers. Want hoe had deze de bijzondere rug ontwikkeld? En waarom?

WIST U DAT…

…in Congo onlangs ook nog een nieuwe aapsoort ontdekt is?

Antwoorden
En nu is er dus voor het eerst een andere soort pantserspitsmuis ontdekt. En wetenschappers hebben goede hoop dat deze nieuwe soort enkele prangende vragen omtrent de pantserspitsmuizen kan beantwoorden.

Lendenwervels
Ook S. thori heeft een bizarre onderrug. Maar deze onderscheidt zich wel van die van S. someneri. “Jij en ik hebben vijf lendenwervels,” vertelt Stanley. “En dat geldt voor de meeste andere zoogdieren.” Maar S. someneri heeft er tien. S. thori heeft er acht. En daarmee lijkt het een soort overgangsvorm te zijn die tussen S. someneri en de spitsmuis (met een gewone onderrug) inzit. En daarmee kan S. thori wetenschappers wellicht helpen achterhalen hoe de bizarre onderrug tot stand is gekomen.

Een andere belangrijke vraag is waarom de pantserspitsmuis de bizarre rug ontwikkeld heeft. Wat is de functie? De onderzoekers observeerden S. thori en denken die vraag nu direct te kunnen beantwoorden. Ze vermoeden dat de pantserspitsmuis dankzij zijn speciale onderrug flink wat kracht uit kan oefenen. Die kracht laten ze bijvoorbeeld los op struiken of bomen om er larven uit te kunnen halen. Ook gebruiken ze hun rug mogelijk om stenen – waaronder ook vaak larven zitten – op te tillen. Hun onderrug zou ze dan toegang geven tot voedselbronnen waar andere zoogdieren onmogelijk bij kunnen.

Bronmateriaal

"New species of Hero Shrew found in equatorial Africa" - Field Museum (via Eurekalert.org)
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door William Stanley.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd