Nieuwe stof gebruikt zon en wind om apparaten van stroom te voorzien

Wetenschappers van het Georgia Institute of Technology hebben een stof ontwikkeld die zonne-energie en windenergie opvangt. Misschien kan dit textiel in de toekomst gebruikt worden om GPS-systemen of smartphones op te laden.

De onderzoekers gebruikten een weefmachine om zonnecellen van polymeervezels met vezelachtige tribo-elektrische nanogenerators te weven. Deze tribo-elektrische nanogenerators gebruiken een combinatie van het tribo-elektrische effect (materialen wisselen bij contact elektrische lading uit) en elektrostatische inductie om een mechanische beweging (roteren, schuiven of vibreren) om te zetten in stroom.

De nieuwe stof is 320 micrometer dik en bestaat voor een groot deel uit wol. De onderzoekers beweren dat de stof geïntegreerd kan worden in tenten, gordijnen en kleding. “Het materiaal ademt, is flexibel, weegt bijna niets en kan overal voor gebruikt worden”m concludeert professor Zhong Lin Wang. Zijn paper staat deze week in het wetenschappelijke vakblad Nature Energy.

Straks heeft jouw horloge geen batterijtje meer nodig. Misschien kan de stof wel gebruikt worden als horlogebandje?
Straks heeft jouw horloge geen batterijtje meer nodig. Misschien kan de stof wel gebruikt worden als horlogebandje?

Daarnaast is het materiaal niet prijzig om te maken. “De polymeervezels zijn niet duur en goed verkrijgbaar”, zegt Wang. “Daarnaast zijn ze milieuvriendelijk. De elektroden zijn ook niet kostbaar om te produceren, waardoor massa-productie een mogelijkheid is.”

Aardige opbrengst
De onderzoekers hingen een lapje stof ter grootte van een A4’tje uit een autoraam. Toen de auto bewoog werd energie opgevangen, ook al was het die dag bewolkt. Een stukje stof van vier bij vijf centimeter laadde een condensator binnen een minuut op tot twee volt, met dank aan wind en zonlicht.

Vervolgonderzoek
De grote vraag is nu: hoe lang gaat het materiaal mee? Wetenschappers richten zich de komende tijd op deze vraag. Het zou natuurlijk jammer zijn als jouw nieuwe trui van dit materiaal binnen een paar weken uit elkaar valt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd