Nieuwe, stokoude dinosaurussoort ontdekt

Paleontologen hebben een nieuwe dinosaurussoort ontdekt. De dino is zo’n 230 miljoen jaar oud en is één van de eerste vleesetende dinosaurussen. Het dier was met een lengte van 1,2 meter en een gewicht van vier tot zes kilo niet heel indrukwekkend. Toch was dit ranke diertje de verre voorouder van de absoluut angstaanjagende Tyrannosaurus rex.

De onderzoekers ontdekten de restanten van de dinosaurus in Argentinië. In hetzelfde gebied werd eerder ook al de oudste dinosaurus ontdekt: de Herrerasaurus. De kans is dan ook groot dat Argentinië de geboorteplaats van de dinosaurussoort is.

Kenmerken
De nieuwe dinosaurussoort heeft de naam Eodromaeus murphi gekregen. Het dier is klein, maar heeft alle kenmerken die wetenschappers ook bij latere dinosaurussen aantroffen. Zo heeft het dier onder meer klauwen waarmee hij dingen kon vastgrijpen en een staart die hem in balans hield. Het zijn allemaal kenmerken die ook T. rex en andere vleesetende dinosaurussen met zich meedroegen.

De allereerste
De onderzoekers zijn opgetogen over de vondst. Ze komen naar eigen zeggen steeds dichter in de buurt van de allereerste dinosaurus. Die moet niet lang voordat de Eodromaeus murphi kwam, zijn ontstaan.

Enkele tientallen miljoenen jaren na Eodromaeus murphi werden de dinosaurussen de toonaangevende macht op aarde. Een groot aantal dieren stierf uit en de dinosaurus vulde dat gat in. De soort floreerde en de dinosaurussoorten werden ook steeds groter. Zo’n 65 miljoen jaar geleden kwam daar een einde aan. Welke factoren exact bijdroegen aan het uitsterven van de dinosaurus is nog steeds onduidelijk. Onder meer meteorietinslagen en klimaatverandering zouden een rol gespeeld hebben.

De Eodromaeus murphi. Tekening: Todd Marshall

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd