Nieuwe studie kan verklaren waarom vrouwen borsten hebben

borst

Waarom hebben vrouwen borsten? Een nieuw onderzoek suggereert dat het geslacht dat meer bezig is met de zorg voor de kinderen sterker geneigd is om te evolueren in gebieden die helpen om beter voor dat nageslacht te zorgen.

Als het om de zorg voor het nageslacht gaat, is het doorgaans maar oneerlijk verdeeld. In vrijwel heel het zoogdierenrijk is de man of de vrouw verantwoordelijk voor het grootste deel van de zorg: slechts zelden wordt de zorg gelijk over het mannetje en vrouwtje verdeeld. Hoe komt dat? Onderzoekers van de universiteit van Bristol beten zich in dat vraagstuk vast. Hun bevindingen delen ze vandaag in het blad Proceedings of The Royal Society B met de wereld.

WIST JE DAT…

Conflict
Zorgen voor de kinderen is belangrijk: goede zorg vergroot de kansen dat het nageslacht gezond ouder wordt en zelf voor nageslacht kan zorgen. Maar zorgen voor de kinderen, kost wel energie en tijd. Dus eigenlijk is het voor zowel vader als moeder het gunstigst als de ander zich op de zorg voor de kinderen richt. Maar dat is natuurlijk onmogelijk: iemand moet die zorg op zich nemen. Maar hoe wordt nu bepaald wie dat het beste kan doen?

Twee factoren
Lang werd gedacht dat twee factoren daarbij van invloed zijn. De eerste factor is: hoe zeker ben je dat de kinderen van jou zijn? Goed zorgen voor je nageslacht heeft – evolutionair gezien – alleen zin als je zeker weet dat het nageslacht van jou is. Omdat het doorgaans in het dierenrijk zo is dat moeders daar zekerder van kunnen zijn dan de vaders zouden zij vaker de zorg op zich nemen. De tweede factor die van invloed zou zijn op wie de zorg op zich neemt, is seksuele selectie. Zorgen voor het nageslacht heeft een grotere negatieve impact op het geslacht dat zich het snelst weer kan voortplanten. Als dat geslacht voor de kinderen gaat zorgen, raakt het tijd en energie kwijt die het niet meer in het voortplanten kan stoppen. Beter kan het geslacht dat na de geboorte van de kinderen minder snel in staat is om zich opnieuw voort te planten voor de kinderen zorgen.

Zonder deze factoren
Zoals gezegd werd aangenomen dat deze twee factoren (mede) bepalen wie van de ouders voor de kinderen gaat zorgen. Maar onderzoekers van de universiteit van Bristol tonen nu aan dat zelfs als geen van beide factoren een rol spelen een situatie ontstaat waarin de ene ouder een groter deel van de zorg op zich neemt dan de andere ouder.

“We ontdekten dat kleine initiële verschillen die het ene geslacht voorbestemd maken om meer voor het nageslacht te zorgen versterkt worden zodra de vaardigheid om voor het nageslacht te zorgen, evolueert,” zo schrijven de onderzoekers. “Daardoor ontwikkelt het ene geslacht attributen die de zorgvaardigheden verbeteren, zoals melkklieren in vrouwelijke zoogdieren of een groter brein in het geval van zorgende vissen en dat geslacht zorgt het meest of zelfs volledig voor de kinderen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd