Nieuwe technologie verlengt batterijduur aanzienlijk

Een telefoon die u maar één keer in de paar maanden hoeft op te laden: hoe ideaal is dat? En het kan op korte termijn wel eens werkelijkheid worden. Wetenschappers hebben een manier gevonden om de batterij veel efficiënter te laten werken en de levensduur met een factor 100 te verlengen. Het geheim? Koolstof nanobuisjes.

Wanneer u een knopje indrukt op uw telefoon dan geven diverse metalen draadjes energie door om aan uw opdracht gehoor te kunnen geven. Onderzoeker Eric Pop bedacht dat dat ook op een andere, zuinigere manier moest kunnen. De metalen draden zijn relatief dik en vragen dus veel van de batterij. Pop komt met een simpele oplossing: miniscule draadjes.

Superdun
Hij verving de metalen draadjes door koolstof nanobuisjes (zie hieronder). Deze buisjes hebben een diameter van enkele nanometers en zijn zo’n 10.000 keer smaller dan een menselijke haar. Het gebruik van deze koolstof nanobuisjes vergt veel minder energie. Maar het heeft meer voordelen. Zo gaan de nanobuisjes ook veel langer mee dan de metalen draden.

Batterij overbodig?
In de toekomst kan de techniek leiden tot batterijen die veel kleiner zijn en veel langer meegaan. Sterker nog: het zou zelfs kunnen dat batterijen helemaal overbodig worden en telefoons bijvoorbeeld enkel op zonne-energie of eigen warmte gaan draaien.

Factor 100
Uit experimenten blijkt dat het energieverbruik met een factor 100 verminderd kan worden. Maar de onderzoekers zijn optimistisch en denken dat nog wel met een factor 10 te kunnen verbeteren.

Natuurlijk zijn het niet alleen de liefhebbers van gadgets die hier blij van kunnen worden. Alle apparaten die op een batterij draaien, kunnen baat hebben bij de techniek.

Een koolstof nanobuis.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd