Nieuwe telescoop kiekt mysterieus deel van de zonneatmosfeer

chromosfeer

NASA’s gloednieuwe IRIS-telescoop heeft de ogen geopend en de eerste foto’s gemaakt. Op de foto’s pronkt een mysterieus en nog maar zelden onderzocht deel van de zonneatmosfeer. En wat daar te zien is, is verbazingwekkend.

IRIS opende op 17 juli de ogen en maakte kort daarna al de eerste foto’s. IRIS richtte zich daarbij op de chromosfeer: een laag in de atmosfeer van de zon die zich tussen de corona en de fotosfeer bevindt.

Structuren
De eerste beelden laten zien dat zich in deze laag heel veel dunne, draad-achtige structuren bevinden. De contrasten tussen deze structuren zijn groot: hun dichtheid en temperatuur verschilt sterk, zelfs wanneer de structuren zich maar enkele honderden kilometers uit elkaar bevinden. Op de beelden zijn ook vlekken te zien die heel snel helder en minder helder worden.

Wat als…?

Wat gebeurt er als de zon sterft? Lees er hier alles over!

Goede kwaliteit
Wetenschappers zijn in hun nopjes met de eerste beelden. “De kwaliteit van de beelden die we van IRIS ontvangen, is geweldig,” vertelt onderzoeker Alan Title. “Dit is precies waar we op hoopten. Er moet nog veel werk verzet worden om te begrijpen wat we zien, maar de kwaliteit van de gegevens zal ons in staat stellen om het te gaan begrijpen.”

Deze eerste beelden van IRIS en de beelden die in de toekomst ongetwijfeld nog volgen, moeten onderzoekers een beter beeld geven van de chromosfeer. Deze laag van de atmosfeer levert namelijk het grootste deel van de ultraviolette straling die de zon afgeeft en heeft zo invloed op onder meer het klimaat op aarde. Bovendien is de energie die door de chromosfeer beweegt, één van de drijvende krachten achter de zonnewind die soms voor problemen kan zorgen met onder meer satellieten en elektriciteitsnetwerken op aarde.

Bronmateriaal

"NASA's IRIS Telescope Offers First Glimpse of Sun's Mysterious Atmosphere" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / SDO / IRIS.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd