Nieuwe uitvinding brengt tricorder uit Star Trek ietsje dichterbij

bron

De bekende tricorder uit Star Trek kan wel eens werkelijkheid worden, nu wetenschappers een heel compacte bron van röntgenstraling hebben ontwikkeld. De bron kan gebruikt worden om draagbare röntgenapparaten te ontwikkelen die voor tal van doeleinden kunnen worden ingezet.

Wetenschappers van de universiteit van Missouri maakt gebruik van een kristal om op basis van slechts 10 volt meer dan 100.000 volt te produceren. Hoe kan dat? Het kristal gebruikt het piëzo-elektrisch effect (waarbij bepaalde materialen een elektrische stroom produceren wanneer ze onder druk komen te staan) om de energie die er in wordt gestopt te versterken.

WIST U DAT…

…het klaslokaal van de toekomst doet denken aan Star Trek?

Doordat er maar weinig energie in gestopt hoeft te worden, om veel energie te produceren, kan het apparaatje gewoon op batterijen werken. En dat maakt het mogelijk om het apparaat heel compact te houden. “De huidige röntgenapparaten zijn enorm en vragen om enorme hoeveelheden elektriciteit,” vertelt onderzoeker Scott Kovaleski. “In zo’n drie jaar tijd kunnen wij met onze uitvinding een prototype van een draagbaar röntgenapparaat ontwikkelen. Dit apparaat ter grootte van een mobieltje kan de zorg in afgelegen en arme gebieden verbeteren en de kosten van de gezondheidszorg overal terugdringen.”

Maar niet alleen in de gezondheidszorg kan dit apparaat uitkomst brengen. De draagbare röntgenapparaatjes kunnen ook gebruikt worden om bijvoorbeeld de bagage van mensen op het vliegtuig te scannen. Met de kleine apparaatjes kan dat snel en hoeft dat weinig geld te kosten. Maar ook in de ruimte ziet Kovaleski mogelijkheden. Zo zou een toekomstige Marsrover uitgerust kunnen worden met zo’n compacte sensor die weinig energie kost.

Bronmateriaal

"Portable X-Ray Source Invented at MU Could Put Medical Diagnosis and Terrorism Prevention in the Palm of the Hand" - Missouri.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Peter Norgard / University of Missouri.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd