Nieuwe vondst suggereert dat ook dino’s high werden

dino

Wetenschappers hebben het oudste gras ooit ontdekt. Het gras is bedekt met een schimmel waar nu onder meer LSD van gemaakt wordt en suggereert voorzichtig dat de schimmel ook met het brein van dinosaurussen speelde.

De onderzoekers deden hun vondst in een stukje barnsteen dat in Myanmar werd aangetroffen. In het stukje barnsteen bevond zich gras dat zo’n 100 miljoen jaar oud blijkt te zijn. En op het gras troffen de onderzoekers een schimmel aan waar vandaag de dag LSD van gemaakt kan worden.

Dino’s en de schimmel
De ontdekking is ontzettend belangrijk. Het bewijst dat zowel grassen als de schimmel al in de tijd van de dinosaurussen voorkwamen. Sterker nog: de schimmel, gras en de dino’s hebben miljoenen jaren op rij zij aan zij geleefd. Het roept een interessante vraag op: aten de dinosaurussen van de schimmels? En zoja, wat deed dat dan met ze? We weten van andere soorten dat het eten van grote hoeveelheden van deze schimmel kan leiden tot onder meer hallucinaties en krampen. “Ik twijfel er niet aan dat het (de schimmels, red.) gegeten werd door sauropode dinosaurussen,” stelt onderzoeker George Poinar Jr. “Maar we kunnen niet exact zeggen welk effect het op hen had.”

“Ik twijfel er niet aan dat de dinosaurussen van de schimmels aten”

Gras
Maar ook de ontdekking dat grassen 100 miljoen jaar geleden al op aarde voorkwamen, is belangrijk, zo benadrukken de onderzoekers. “Dit is een belangrijke ontdekking die ons helpt om een beeld te krijgen van de ontwikkeling van gras dat nu de basis vormt van de voedselvoorziening van de mens,” vertelt Poinar. Veel later zouden grassen enorme delen van de aarde bedekken en hele kuddes dieren voeden, de domesticatie van dieren en het cultiveren van gewassen mogelijk maken.

Maar niet alleen gras heeft een enorm stempel gedrukt op de evolutie van de mens. Ook de schimmel heeft zijn invloed gehad. “Maar weinig schimmels hebben een grotere historische invloed gehad op de samenleving dan Claviceps,” stellen de onderzoekers. Tot dit geslacht schimmels behoort onder meer de schimmel waar vandaag de dag LSD van gemaakt kan worden. De schimmel die in het stukje barnsteen werd aangetroffen – en inmiddels uitgestorven is – lijkt heel sterk op deze schimmel. De schimmel heeft in de geschiedenis van de mens meerdere malen tot problemen geleid. Vee kan er ziek van worden en in de Middeleeuwen kwam het regelmatig voor dat duizenden mensen stierven wanneer ze brood dat door de schimmel geïnfecteerd was, aten. Ook is de schimmel wel gebruikt om een abortus of bevalling op te wekken. Uit de schimmel zijn meer dan 1000 stofjes onttrokken. Een aantal daarvan doet dienst als waardevolle medicijnen. Maar onder deze stofjes bevinden zich ook het bekende LSD. “Het lijkt erop dat de schimmel bijna altijd invloed heeft gehad op dieren en mensen en nu weten we dat de schimmel letterlijk dateert uit de tijd waarin de grassen ontstonden.”

Bronmateriaal

"Amber fossil links earliest grasses, dinosaurs and fungus used to produce LSD" - Oregonstate.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door DiBgd (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd