Nieuwe yeti-krab is zijn eigen moestuin

Wetenschappers hebben een nieuwe soort krab ontdekt die zijn eigen eten op zijn eigen lichaam kweekt.

Het gaat om een Yeti-krab. Deze krabben dragen deze naam omdat ze een soort haren op hun lichaam hebben. Het is de tweede Yeti-krabbensoort die wordt ontdekt en de nieuwe soort is een stuk minder harig dan het eerste exemplaar.

De nieuwe soort krab. Foto: Andrew Thurber (via Nature.com).
Bijzonder
Maar dat maakt de nieuwe soort – die onder de naam Kiwa puravida door het leven gaat – niet minder interessant. Want deze krab heeft iets bijzonder. De ‘haren’ op het lichaam van de krab zijn namelijk bedekt met bacteriën. En laat de krab daar nu net dol op zijn! De krab vist de bacteriën dan ook van tussen de haren en eet ze op, zo schrijven de onderzoekers in het blad PLoS ONE.

Zuurstof
De bacteriën leven van gassen zoals zuurstof. De krab moet er natuurlijk voor zorgen dat ze dat voldoende krijgen. Want anders gaat zijn voedsel dood. Om dat laatste te voorkomen, zwaait de krab met zijn scharen waar de bacteriën op leven (zie het filmpje hieronder). Hierdoor wordt het water rondom de krab en bacteriën in beweging gebracht en komen er meer gassen voorbij. Zoals een tuinman met een gieter zwaait, zo zwaait deze krab met zijn pootjes. Het resultaat is hetzelfde: het moestuintje kan er weer even tegenaan.

Overigens zijn deze krabben niet de enigen die er op deze manier een ‘tuintje’ op nahouden. Er is onder meer nog een garnalensoort die een vergelijkbare aanpak gebruikt.

Bronmateriaal

"Yeti crab grows its own food" - Nature.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Dake (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd